Amsterdam begint met een testproject voor elektrische voertuigen in uitstootvrije zones

26 / 02 / 2025

Vanaf het begin van dit jaar zorgen de uitstootvrije zones in veertien grote steden voor frustratie bij veel aannemers en klusbedrijven. In deze gebieden is het niet toegestaan voor vervuilende voertuigen om binnen te komen, wat problematisch is voor veel ondernemers die gebruik maken van zware bussen op fossiele brandstoffen. Vandaag begint de gemeente Amsterdam met een testproject om ondernemers te ondersteunen.

Testproject

Sinds 1 januari mogen nieuwe vervuilende bedrijfs- en vrachtwagens het zogenaamde 'S100-gebied' in de hoofdstad niet meer betreden. Oudere bestel- en vrachtwagens profiteren van een overgangsregeling, waardoor zij het gebied nog een tijdje mogen betreden. De Piet Heingarage, gelegen dicht bij het Centraal Station, ligt net buiten het S100-gebied. Tijdens het testproject kunnen ondernemers hun bus daar parkeren en verder reizen met een emissievrij vervoermiddel, zoals een bakfiets, elektrische scooter of een kleine elektrische auto.

Park & Switch

Het testproject zal de naam Park & Switch dragen. Een woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst meldt dat enkele ondernemers al positief hebben gereageerd. De wethouder is verantwoordelijk voor zaken als verkeer, transport en luchtvervuiling.

"Als de proef goed verloopt, is het de bedoeling om het op grote schaal aan te bieden in samenwerking met een commercieel bedrijf." Voor het testproject is een overeenkomst gesloten met Mobian, een onderneming die zich richt op 'mobiliteitshubs'. Zij voorzien ook in de voertuigen.

Het plan is dat ondernemers een vergoeding gaan betalen voor het gebruik van de uitstootvrije voertuigen; het zal ongeveer 35 euro per dag kosten om bijvoorbeeld een elektrische scooter te gebruiken.

De gemeente heeft de intentie om het systeem te bevorderen en te ondersteunen. De woordvoerder legt uit dat ondernemers een subsidie van 3000 euro kunnen aanvragen om hun bedrijf te verduurzamen en uitstootvrij te maken.

Veertien verschillende gemeentes

Amsterdam is niet de enige gemeente waar sinds 1 januari een zone zonder emissie van kracht is. In dertien andere steden zijn deze zondes vorige maand eveneens van kracht geworden, waaronder Rotterdam, Den Haag en Utrecht, evenals kleinere steden zoals Amersfoort, Zwolle, Delft, Tilburg, Leiden, Assen, Eindhoven, Gouda, Maastricht en Nijmegen.

Ondernemers zien beperkingen

De Park & Swith-test biedt niet voor iedere ondernemer een oplossing. Raymond de Groodt is een glaszetter uit Purmerend en werkt vaak in Amsterdam. Hij heeft weinig begrip voor de nieuwe voorschriften.

"Het is simpelweg niet veilig om met een groot raam in een bakfiets door de drukke binnenstad van Amsterdam te rijden." Volgens hem is de Piet Heingarage geen geschikte plek voor de hub. "Onze bus kan daar ook helemaal niet in."

MKB Metropool uitte vorige maand zorgen over de moeilijke omstandigheden in het centrum van Amsterdam voor vaklieden zoals loodgieters, dakdekkers en timmermannen. Ze ondervinden problemen door torenhoge parkeerkosten en drukke geblokkeerde straten. Het is nog maar de vraag of het testproject antwoord kan geven op dit probleem.

Isolatie in woningen

Glaszetter De Groodt zou tijdelijk toegang kunnen krijgen tot het gebied, mits hij een ontheffing aanvraagt en betaalt. De kosten voor dergelijke ontheffingen variëren, maar liggen meestal rond de 100 euro.

De Groodt stelt dat vooral de klanten hinder ondervinden van de emissievrije zones. "Een nieuw badkamerraam kost normaal ongeveer 150 euro, maar door de ontheffingskosten en al het extra werk is de prijs nu opeens 300 euro."

De ondernemer maakt zich echter geen zorgen over zijn eigen inkomsten. "Wij kunnen ook op andere plekken wel werk vinden. Als we nu zowel een opdracht in Amsterdam als in Zaandam krijgen, is de beslissing snel gekomen."

Lees hier meer actueel nieuws!