Topkok Jonnie Boer (60) onverwacht overleden op Bonaire

De Nederlandse sterrenchef Jonnie Boer is op woensdag 23 april 2025 op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longembolie op Bonaire. Boer was mede-eigenaar van het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, het enige restaurant in Nederland met drie Michelinsterren.
Loopbaan en culinaire erfenis Jonnie Boer
Jonnie Boer werd geboren op 9 januari 1965 in Giethoorn. Op 17-jarige leeftijd begon hij zijn carrière als kok in Amsterdam. In 1987 ging hij aan de slag bij De Librije in Zwolle, waar hij twee jaar later chef-kok werd. Samen met zijn vrouw Thérèse nam hij het restaurant in 1993 over. Datzelfde jaar ontving De Librije zijn eerste Michelinster, gevolgd door een tweede in 1999 en een derde in 2004. Sindsdien heeft het restaurant onafgebroken drie sterren behouden.
Naast De Librije runden Jonnie en Thérèse Boer meerdere horecazaken, waaronder drie andere restaurants in Zwolle, twee op Bonaire en één op Curaçao.
Overdracht aan de volgende generatie
In recente jaren bereidden Jonnie en Thérèse Boer zich voor op een geleidelijke overdracht van hun horecazaken aan hun kinderen Jimmie (24) en Isabelle (21), evenals chef-kok Nelson Tanate (33). Deze overgang werd gedocumenteerd in de zesdelige serie "De Opvolging" van Omroep MAX, waarin het proces van opvolging binnen het familiebedrijf centraal stond.
Reacties en herdenkingen
Het overlijden van Jonnie Boer heeft geleid tot geschokte reacties binnen de culinaire wereld. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle noemde hem "meer dan een topkok" en prees hem als een vernieuwer en trotse ambassadeur van de stad. Bij De Librije in Zwolle zijn bloemen en kaartjes neergelegd ter nagedachtenis aan Boer.
Zijn zoon Jimmie deelde op Instagram een emotioneel bericht: "Dank voor alles wat je mij hebt gegeven. Ik ga je trots maken, ook al ga je het niet zien." Zijn dochter Isabelle plaatste eveneens een foto met de tekst: "We gaan je trots maken."
Een blijvende impact
Jonnie Boer wordt herinnerd als een pionier in de Nederlandse gastronomie. Die met zijn focus op streekproducten en innovatieve benadering van koken een blijvende invloed heeft gehad op de culinaire wereld. Zijn nalatenschap leeft voort in de restaurants die hij samen met zijn vrouw heeft opgebouwd en in de volgende generatie die klaarstaat om zijn werk voort te zetten.
Lees ook Actrice Petra Laseur (85) overleden