Zeeuwen in Terneuzen kunnen nu ook hun drugs laten controleren.

Sinds kort kunnen Zeeuws-Vlamingen in Terneuzen terecht om een pil of poeder te laten testen. Eerder was dit alleen mogelijk in Goes. Onlangs heeft Emergis Preventie een twee locatie voor drugstests geopend bij ziekenhuis Zorgsaam.
Elke woensdagmiddag staan preventiewerkers van 1NUL1 in Terneuzen klaar om drugstests uit te voeren. “Als je uit Sluis komt, moet je bijna een uur rijden naar Goes. Tot recent moest je ook tol betalen voor het passeren van de tunnel. Dat zorgde voor een flinke drempel,” zegt Leo de Pan van Emergis Preventie.
Behalve dat gebruikers hun drugs gratis en anoniem kunnen laten testen, heeft de testservice ook een ander doel. “Op deze manier krijgen we een duidelijker overzicht van welke drugs er in een specifieke regio worden gebruikt. Op dat vlak was Zeeuws-Vlaanderen nog onbekend terrein.”
Er wordt blijkbaar veel drugs gebruikt in de grensstreek
Dat bevestigt ook Daan van der Gouwe, onderzoeker bij het Trimbos-instituut. “Het is essentieel om nu ook Zeeuws-Vlaanderen te kunnen volgen. Terneuzen is nu eenmaal een havenstad en traditioneel een plek waar veel drugsgebruik voorkomt. Bovendien ligt het in een grensgebied, dicht bij België en Frankrijk. Dankzij de nieuwe testlocaties kunnen we nu ook sneller actie ondernemen als er gevaarlijke drugs opduiken.”
De drugstestservice zelf
In 2019 opende Zeeland als laatste provincie in Nederland een drugstestlocatie in Goes. Lange tijd moesten Zeeuwen naar Roosendaal reizen als ze hun drugs wilden laten testen. Sinds kort kunnen Zeeuwen nu ook terecht in Terneuzen om hun drugs te laten testen. De testlocaties maken deel uit van een nationaal netwerk beheerd door het Trimbos Instituut.
Volgens Leo de Pan is het idee dat vooral jongeren partydrugs laten testen niet juist. “Het maakt niet uit welke leeftijd ze zijn, mensen uit verschillende sociale lagen, er komt een brede schaal aan mensen hier. De één wil drugs gebruiken op festivals, de ander tijdens een swingersfeest.”
Verder onderzoek
De medewerkers van de testservice controleren eerst of de drugs al in de database geregistreerd staan. “Wanneer iemand bijvoorbeeld met een xtc-pilletje komt, onderzoeken we de kleur, de grootte en het symbool dat erop staat. We voeren ook een zuurtest uit, waarmee we kunnen bepalen welke werkzame stof erin aanwezig is.”
Als de pil nog niet geregistreerd is, kan deze naar een laboratorium worden gestuurd voor verder onderzoek. Gebruikers kunnen na een week de uitslag opvragen. “We zullen altijd benadrukken dat drugs nooit veilig zijn, dat is de waarheid. Wij proberen niet om hen van het gebruik af te brengen, maar we bespreken wel de risico’s.”
Lees hier meer actueel nieuws!