Veroordeeld voor verkrachting, maar geen straf: Zaak in België roept veel vragen op

In België is een arts in opleiding tot gynaecoloog schuldig verklaard voor verkrachting, maar hij kreeg geen gevangenisstraf of taakstraf. Dit gebeurde in de stad Leuven. De zaak draait om een dronken studente die op 8 november 2023 in bed belandde bij de arts. De man gaf later toe dat ze seks hadden gehad, terwijl zij zich daar helemaal niets van herinnert. Volgens hem was het duidelijk dat ze te dronken was om toestemming te geven. Toch ging hij door.
De rechter oordeelde dat er inderdaad sprake was van verkrachting en aanranding. Volgens het vonnis had hij duidelijk de grenzen van wat toelaatbaar is overschreden. Maar in plaats van straf, besloot de rechter hem schuldig te verklaren zonder een echte straf op te leggen. Dit heet in België een 'opschorting van straf'.
Wat is een opschorting van straf?
Opschorting betekent dat iemand wel schuldig is, maar geen straf krijgt zolang hij binnen een bepaalde periode geen nieuw misdrijf pleegt. In dit geval is dat vijf jaar. De man krijgt ook geen strafblad. Wel moet hij een geldboete betalen. Zijn werkgever, het ziekenhuis in Leuven, heeft hem voorlopig geschorst.
Dit zou in Nederland niet kunnen
In Nederland zou dit volgens juridische experts ondenkbaar zijn. Advocaten zeggen dat de wet hier veel strenger is. Als iemand seks heeft met iemand die duidelijk niet meer in staat is om toestemming te geven – bijvoorbeeld door dronkenschap – dan is dat volgens de wet verkrachting met opzet. En voor zulke zaken mag een rechter in Nederland geen taakstraf geven, laat staan géén straf. Alleen een gevangenisstraf is dan mogelijk.
Volgens strafrechtadvocaat Ivonne Leenhouwers is het dus niet voor te stellen dat een soortgelijke uitspraak in Nederland zou gebeuren. Ook advocaat Richard Korver is verbaasd en noemt het "zorgelijk", omdat het een verkeerd signaal kan geven aan anderen. Het zou kunnen lijken alsof je zomaar wegkomt met seksueel geweld, zolang je jong bent en een 'goed karakter' hebt.
Slachtoffer: ‘Ik wilde alleen dat hij geen arts kon worden’
Het slachtoffer heeft aan Belgische media laten weten dat ze erg geschrokken is van het oordeel. Ze had gehoopt dat de arts niet meer verder kon in zijn opleiding. Dat was voor haar het belangrijkste. Wel voelt ze enige opluchting omdat de rechter wél erkent dat er sprake was van verkrachting.
Protest tegen het vonnis in Leuven na verkrachting
In Leuven is inmiddels een protest aangekondigd. Een groep boze burgers en studenten is het oneens met de beslissing van de rechtbank. Volgens een van de organisatoren, Hanna De Boe, willen ze vooral een signaal afgeven dat dit soort uitspraken niet meer mogen voorkomen. Ze zegt: “Het voelt niet goed dat een rechter iemand geen straf geeft, omdat hij een 'betrokken en goede persoonlijkheid' zou hebben. We willen verandering en gerechtigheid voor slachtoffers.”
Lees ook Sommige gevangenen mogelijk twee weken eerder vrij door cellentekort