Vergoeding voor artiesten op FunX wordt per direct acht keer zo hoog

01 / 03 / 2025

De betaling voor artiesten wiens nummer op radiozender FunX worden afgespeeld, wordt acht keer zo groot als voorheen. Volgens de oude regeling ontvingen auteurs 0,0003 euro voor elke seconden dat hun nummer werd gedraaid, maar dit wordt nu verhoogd naar 0,0025 euro, oftewel een kwart cent per seconden.

Afspraken

BumaStemra oftewel de organisatie voor auteursrechten, heeft hierover afspraken gemaakt met de NPO waaronder FunX valt. Zenderdirecteur Chanelva Rier beschouwt het als een positieve ontwikkeling. "Het is een erkenning van FunX als een serieuze zender."

Volgens Rier hebben artiesten van FunX al jarenlang aangedrongen op een eerlijker verdelingssysteem. "Fijn om te zien dat er nu daadwerkelijk veranderingen plaatsvinden." FunX is een muziekplatform dat zich richt op urban muziek voor de 'jongere stedelijke generatie'. De zender richt zich op nieuws, entertainment en sociale vraagstukken.

Bestuurslid van de radiozender, John Olivieira-Siere, deelde het nieuws via LinkedIn. De auteursrechtenvergoeding voor een nummer van drie minuten bedraagt nu ongeveer 45 cent, terwijl dit voorheen 5,4 cent was. Hoewel de exacte berekening nog kan variëren, is het duidelijk dat de nieuwe regeling aanzienlijk gunstiger is.

'Oneerlijk'

Meer dan een jaar geleden benaderde Olivieira-Siere Aafke Romeijn met de vraag of er iets te doen was aan de vergoeding. Aafke Romeijn is bestuurslid van de belangenorganisatie BAM Popauteurs, die het verzoek voorlegde aan BumaStemra, de organisatie die de rechten van componisten en tekstschrijvers beheert.

Een ander instantie, SENA is verantwoordelijk voor het regelen van de vergoeding voor uitvoerende muzikanten. Tijdens de gesrpekken werd al snel vastgesteld dat de oude regeling voor FunX verouderd was. "Als iets oneerlijk is, bespreken we dat binnen de commissie," vertelt Romeijn aan de NOS.

De oude regeling stamt uit 2012, en daarvoor ontvingen FunX-artiesten helemaal geen vergoeding wanneer hun muziek werd gedraaid op de zender. "Tien jaar is een eeuwigheid in de muziekindustrie," zegt Romeijn.

In 2012 was FunX nog een bescheiden subzender van de NPO, die slechts een beperkte doelgroep aantrok, legt ze uit. "De zender was alleen in enkele steden te ontvangen en had daarom niet de status van NPO Radio 2 of NPO 3FM."

Belangrijke speler

Maar dat is inmiddels drastisch veranderd. "FunX is nu een van de grootste online radiozenders en ook in de ether een belangrijke speler." De nieuwe vergoeding komt dan ook overeen met die van andere regionale zenders.

De vergoeding worden onder adere bepaald door het bereik van de radiozenders. Het betreft een tijdelijke regeling. Volgens Romeijn komt dit doordat de onderhandelingen tussen de NPO en BumaStemra veel tijd in beslag nemen. "De NPO is een grote organisatie." Ook voor deze tijdelijke oplossing hebben de betrokkenen meer dan een jaar met elkaar gesproken, vertelt Romeijn.

Jurre Bosman, directeur audio bij de NPO, legt uit dat de NPO geen directe controle heeft over de verdeling. "Het is aan BumaStemra om de vergoeding die wij als publieke omroep betalen, op een eerlijke manier te verdelen onder hun leden, de muziekmakers."

BumaStemra geeft aan tevreden te zijn met de tijdelijke regeling en kijkt met plezier terug op de samenwerking met alle betrokkenen. "We hebben veel respect voor de essentiële rol die FunX al jarenlang vervult voor muziektalent in Nederland." De organisatie kijkt uit naar de toekomstige ontwikkelingen van de radiozender.

Volgens zenderdirecteur Rier blijft het platform zich verder ontwikkelen. "FunX is de plek waar de muziek en verhalen van de nieuwe generatie samenkomen. We bieden een podium aan artiesten die op andere plekken misschien minder snel air-time krijgen.

Toch zijn het volgens haar nummers die de muziek van brede jongerengroep weerspiegelen. "We vormen een gemeenschap die de verscheidenheid van Nederland weerspiegelt."

De tijdelijke regeling is van kracht vanaf 1 januari 2025, met terugwerkende kracht. Muziekmakers zullen bij de eerstvolgende betaling per kwartaal een vergoeding ontvangen op basis van de nieuwe tarieven.

Lees hier meer actueel nieuws!