Rotterdam zijn poging om het nachtleven te redden: 'Aboutaleb heeft ons een trap nagegeven'

Een voorstel van de wethouder is bedoeld om het nachtleven in Rotterdam nieuw leven in te blazen en het imago te verbeteren. Zal het weer zoals vroeger worden, toen de stad bruiste van iconische clubs en bars? “Het imago is volledig naar de knoppen,” zegt de nieuwe nachtburgemeester.
Mensen in de veertig en vijftig denken vaak met nostalgie terug aan de jaren ’80 en ’90. Toen Rotterdam nog beroemde discotheken had zoals de BlueTeak-In en Tomorrowland, en clubs als Nighttown, Off Corso en Now&Wow. Je kon je als een gabber gedragen in de Energiehal en Parkzicht. En was Rotterdam niet een tijd lang hét epicentrum van de dansmuziek in Europa? Mooie herinneringen aan de vervlogen tijdperk.
Volledig naar de knoppen
“Het Rotterdamse nachtleven heeft veel meer potentieel dan we momenteel zien,” zegt Thys Boer, de nieuwe nachtburgemeester van de stad. “De locaties die we hebben, zijn inspirerend, uitdagend en er vinden geweldige dingen plaats,” zegt hij. “Maar het imago van Rotterdam als nachtstad is volledig naar de knoppen,” vervolgt hij.
Flink geïrriteerd voegt hij eraan toe: “De laatste keer dat het Rotterdamse nachtleven landelijk in het nieuws was, was toen er een openhartoperatie voor de deur van Vibes plaatsvond, terwijl dat helemaal niets met het nachtleven te maken had.”
Amsterdam is misschien niet beter, maal wel duurder
Hij heeft regelmatig contact met enkele mensen uit Breda met wie hij vroeger heeft samengewerkt. Die nemen een paar keer per jaar de trein naar Amsterdam om uit te gaan, tot grote frustratie van Boer. “Ze komen langs Rotterdam Centraal en lijken geen idee te hebben van wat hier allemaal gaande is. Het is echt niet zo dat alles in Amsterdam per se beter is. Wat wel klopt, is dat alles in Amsterdam duurder is.”
Hard getroffen
De bezorgdheid over het Rotterdamse nachtleven speelt al geruime tijd. In 2019 uiten honderden mensen hun bezorgdheid op het Stadshuisplein. Een jaar later krijgt het nachtleven een zware klap van het coronavirus en wordt de sector hard getroffen.
De nachthoreca sluit aan het begin van de pandemie en is een van de laatste sectoren die weer mag openen. In de zomer van 2021 nemen duizenden mensen deel aan het uitbundige ‘Unmute-Us’-protest, waarbij ze wanhopig oproepen om de strenge maatregelen te versoepelen. Maar het blijft zonder resultaat.
Nieuw plan
Een nieuw plan van cultuurwethouder Said Kasmi (D66) moet het nachtleven een duw in de goede richting geven. De gemeenteraad bespreekt en stemt donderdag over het plan, een formaliteit.
Iedereen is het eens over het belang van een levendig nachtleven waarin iedereen zich veilig en welkom voelt. Dit geldt vooral voor op de op één na grootste stad van Nederland. Het plan van Kasmi is bovendien kostenneutraal, wat prettig is in deze periode van financiële beperkingen.
Verschillende maatregelen
Het nachtplan van Kasmi omvat vijftien verschillende maatregelen, waaronder het oprichten van één gemeentelijk loket voor nacht gerelateerde ondernemers en het aangaan van gesprekken met openbaar vervoersbedrijven om de dienstregeling ook ’s nachts te verbeteren. Ondernemers krijgen uitgebreidere horecavergunningen, en bij nieuwe bouwprojecten wordt meer aandacht besteed aan het ondersteunen van de nachtcultuur.
De wethouder ontving advies van de stichting N8W8 R’dam, die werd opgericht en wordt geleid door Thys Boer. De 31-jarige Boer werd het symbolische gezicht van de Rotterdamse nachtcultuur tijdens de coronapandemie. N8W8 faciliteert het delen van kennis binnen de sector en laat regelmatig onderzoek uitvoeren naar de nachtcultuur. De stichting ontvangt jaarlijks een subsidie van 80.000 euro van de gemeente.
Oud-nachtburgemeester: Jules Deelder
Sinds vorige maand is Boer benoemd tot nachtburgemeester, waarbij hij het stokje overnam van Jules Deelder. Jazz-fan, dichter, schrijver, performer en cultfiguur Deelder stierf vijf jaar geleden, en gedurende die tijd was er geen opvolger. Voor Deelder was de titel nachtburgemeester vooral een bijnaam, terwijl Boer officieel is aangesteld, waardoor zijn rol nu een meer inhoudelijke functie heeft.
Volgens Boer fungeert de nachtburgemeester als tussenpersoon tussen de gemeente en alle partijen die betrokken zijn bij de nachtcultuur. “Je bouwt de stad samen, maar iedereen heeft een eigen visie op wat een aantrekkelijke woon-en werkstad is. Soms raakt iemand teleurgesteld. Het is prettig dat ik als nachtburgemeester kan schakelen tussen de verschillende groepen.”
Boer is ‘een echt nachtdier’: hij gaat meerdere keren per week naar de kroeg en bezoekt minstens wekelijks een club. Vroeg opstaan is voor hem geen probleem. Dat is ook wel nodig, aangezien de nachtburgemeester overdag deeltijd-docent is aan de Willem de Kooning Academie en daarnaast ook schrijver.
Slaaptekort
Hij toont zijn smartwatch, die aangeeft dat hij gemiddeld zeven uur per nacht slaapt. Het slimme horloge kwam er op een moment dat hij te weinig sliep, maar dat beviel niet goed.
“Aan het einde van de dag begon ik in de war te raken. Ik ben toen naar de dokter gegaan. Misschien was er iets mis met mijn ijzergehalte of mijn bloed. En de dokter zei: Je hebt duidelijk best erge wallen, jongen”.
Boer is al sinds zijn veertiende actief in de nachtscéne. Wat maakt de nacht toch zo bijzonder? “Ik ging naar plekken waar ik eerder moeilijker in de groep kon komen, maar nu was dat anders. Hiphop-fans, rastafari’s, kakkers. Voor mij ging een deur naar een compleet andere wereld open. Ik dacht dat ik veel over hen leerde, maar als ik terugkijk, besef ik dat ik vooral veel over mezelf heb geleerd.”
Tevreden over nieuwe burgemeester
Gelooft hij in het plan van de wethouder? “Je kunt niet verwachten dat de overheid de nachtcultuur levendig maakt; dat is aan de ondernemers en bezoekers zelf. Ondernemers moeren duidelijkheid hebben over de voorwaarden. We moeten het niet te ingewikkeld maken voor die mensen. Wat zijn de mogelijkheden? Wat word er verwacht? Ga gerust je gang.”
De nachtburgemeester is tevreden met de komst van de nieuwe burgemeester, Carola Schouten. Hij heeft geen positieve herinneringen aan de voorganger, Ahmed Aboutaleb. “Tijdens COVID zei hij: het nachtleven zal niet meer worden zoals het was, en iedereen die dat denkt, is niet helder. De hele sector lag stil en kreeg een klap van de burgemeester.”
Symbolisch gebaar
Alleen maar positieve woorden voor Schouten. Terwijl Boer meerdere keren tevergeefs geprobeerd heeft om Aboutaleb uit te nodigen voor een ‘nachtwandeling’, is Schouten binnen haar eerste honderd dagen al één keer met haar nacht-collega op pad geweest. Ze eindigden onder andere in de Ferry, een gay-bar.
“Het geeft je hoop. Het is een symbolisch gebaar, omdat je normaal gesproken op vrijdag avond in een bar geen zakelijke afspraken maakt om samen te werken. Maar het is prettig om gezien gehoord te worden.”
Meer nieuws lezen klik hier.