Inwoners van Zeist keren zich in tegen betaald parkeren in de wijk nabij het centrum

‘Wij verzetten ons tegen parkeerkosten’. In de straten rondom het centrum van Zeist hangen overal posters als protest. Veel bewoners verzetten zich tegen het plan van de gemeente om parkeerkosten in hun wijk in te voeren. Volgens hen zal dit de parkeerproblemen niet verhelpen. “Het is hier toch altijd al vol.”
Het kost wat moeite om de auto van Ron Kaiser te vinden. “Ah, daar heeft mijn vrouw hem geparkeerd,” zegt Kaiser terwijl hij naar een grijze Peugeot wijst. Het gebeurt regelmatig dat ze hun auto niet direct voor de deur kunnen parkeren op de Bothalaan, een smalle straat dicht bij het dorpscentrum. Daardoor moet de auto een paar straten verderop worden neergezet.
Volgens de gemeente Zeist zou dat probleem in de toekomst weleens opgelost kunnen worden. De gemeente is van plan om in de wijk van Ron parkeerkosten in te voeren. Op die manier zouden minder mensen, zoals bezoekers van het centrum, hun auto in de wijk parkeren. Dit zou meer parkeerruimte opleveren voor de auto’s van de bewoners. “Daar twijfel ik aan,” zegt Ron. “Je zier hier bijna geen winkelende mensen. Die parkeren gewoon op de parkeerplaats van de supermarkt. De mensen die hier parkeren komen uit de buurt, dus ’s avonds is het hier altijd vol.
Posters
Desondanks wil het college van Zeist dat er in de wijk van Ron parkeerkosten wordt geïntroduceerd. “Wij hebben met de gemeenteraad afgesproken dat we, wanneer inwoners parkeeroverlast melden, dit gaan onderzoeken,” zegt wethouder Wouter Catsburg (ChristenUnie/SGP). “Daarna zullen we bekijken hoe we het probleem kunnen aanpakken.”
Maar wie zijn dan de inwoners die het parkeerprobleem hebben gemeld? In ieder geval zijn Ron en zijn medebewoners dat niet. Bijna elk raam aan de voorkant van de huizen in zijn straat heeft een poster hangen met de tekst: ‘Wij zijn tegen betaald parkeren’. “We hebben het nagekeken,” zegt Kaiser. “De poster is te zien bij ongeveer 500 huizen, dat is 75 procent van de hele wijk,” zegt Kaiser.
Het waterbedeffect
De meeste parkeeroverlast wordt vooral ervaren rond de Geiserhof. Dat is een appartementencomplex dat in 2021 werd voltooid. De bewoners van het complex hebben geklaagd, en daarom is er een onderzoek uitgevoerd. Er is onderzocht hoe de buurt tegenover betaald parkeren in de wijk staat.
Voor dit onderzoek is een bewonerspanel ingeschakeld. “Het panel bestond uit 28 mensen uit alle straten in de wijk. Uiteindelijk gaven zij het advies om betaald parkeren in te voeren. De kracht van het adviespanel is dat zij begrijpen dat als we op één plek betaald parkeren invoeren, de parkeerdruk op andere plekken in de wijk zal toenemen.”
Dat is dus het ‘waterbedeffect’. Ron en zijn medebewoners vinden het onterecht dat zij de gevolgen moeten dragen van een probleem dat zich elders in de wijk afspeelt. “Wij gaan straks dus veel geld moeten betalen voor een oplossing die helemaal geen oplossing is voor ons. Ook bezoekers en werknemers van bedrijven in de buurt zullen moeten gaan betalen.” Een parkeervergunning voor bewoners zal 100 euro per jaar kosten. Een tweede auto zal 200 euro gaan kosten. Voor bezoekers moet 1,12 per uur betaald moeten worden.
Gemeentekas vullen
De wethouder stelt overigens dat de invoering van betaald parkeren niet bedoeld is om de gemeentekas te vullen. “Nee, dit brengt niet veel geld in het laadje. We worden hier niet rijk van, en de opbrengsten gebruiken we uiteindelijk om het parkeren in Zeist aangenamer te maken. Bijvoorbeeld door de parkeergarages te verbeteren.”
De wethouder is vastbesloten om parkeerkosten door te voeren. Maar er is nog niks besloten. Aanstaande donderdag (13 februari) is er een hoorzitting, waarin een bezwarencommissie de bezwaren van de wijkbewoners opnieuw zullen bekijken. Daarnaast zullen de protesten van bewoners rondom de Prins Hendriklaan, een straat aan de andere kant van het dorp, ook aan bod komen. Daar hebben ook enkele inwoners zich verzet tegen de invoering van betaald parkeren.
Ron denkt dat de bezwarencommissie het college uiteindelijk zal tegenhouden. “En dat de gemeente dan weer opnieuw aan de slag gaat met haar plannen. En ik hoop dat we dan uitgenodigd worden om samen met de buurt naar een oplossing te zoeken die wél geschikt is.”
Lees hier meer actueel nieuws!