Zorgen over de jeugdzorg in Almere: 'Dit proces heeft alleen maar nadelen voor iedereen'

24 / 02 / 2025

Bijna 400 jongeren in Almere die gespecialiseerde zorg ontvangen, moeten hun vaste hulpverlener verlaten. Triade Vitree stopt met het aanbieden van zorg voor kinderen die thuis wonen in Almere, en andere zorginstellingen zullen deze taken overnemen.

Triade Vitree

Halverwege januari krijgen ouders en verzorgers van de jongeren in Almere een brief van Triade Vitree. De grootste jeugdzorgaanbieder in de stad stopt met het aanbieden van ambulante zorg, hulp bij ingewikkelde scheidingen en thuisbegeleiding in Almere.

Bestaande zorgtrajecten worden maximaal een jaar voortgezet, omdat er een verplichting is om de zorg af te ronden. De zorgverlener geeft aan de hulp zorgvuldig over te dragen aan andere organisaties. De gemeente sloot echter wel contracten af met meer dan veertig andere zorgverleners.

Het is nog onduidelijk hoe dat proces precies zal verlopen.

Lagere kosten

Triade Vitree stopt omdat het zorgcontract dat ze hadden, eind 2024 is afgelopen. Het bedrijf deed geen poging om zich in te schrijven voor een nieuwe aanbesteding, omdat de gemeente een lagere betaling voor de zorgverlening aanbood.

Bestuurder Louise Voorhorst legt uit dat Triade Vitree het werk voor dat bedrag niet rendabel kan uitvoeren. Het bedrijf is niet bereid om contracten te accepteren die financieel verliesgevend zijn. Al geruime tijd wordt er gewerkt voor tarieven die niet voldoende zijn om de kosten te dekken.

De zorgorganisatie besloot zelfs juridische stappen te ondernemen vanwege de financiële situatie. In oktober oordeelde de rechter dat de gemeente Almere beter moet verduidelijken waarom de lagere tarieven haalbaar zijn.

Het geld raakt op

Volgens wethouder Froukje de Jonge heeft de gemeente ook haar financiële grenzen bereikt. Ze geeft al jaren aan meer te investeren in jeugdzorg dan dat ze van de regering ontvangt.

De betaling is gebaseerd op het aantal inwoners van twee jaar geleden. Doordat het aantal inwoners en hulpbehoevende jongeren in Almere al jaren snel toeneemt, blijft de financiering achter op de werkelijke behoefte. Ondanks de oplopende kosten.

In 2022 had Almere 95 miljoen gereserveerd voor de jeugdzorg in totaal. De jeugdzorg zonder verblijf, waar dit over gaat, had een prijskaartje van bijna 50 miljoen euro. Een jaar later was het totale bedrag gestegen naar 120 miljoen, waarvan 65 miljoen bestemd was voor jeugdzorg zonder verblijf. In 2025 is er bijna 136 miljoen gereserveerd, waarvan 72 miljoen voor jeugdzorg zonder verblijf.

Verschillende keuzes

De gemeente en de zorgverlener slaagden er niet in om tot een overeenkomst te komen. Meer dan veertig andere zorginstellingen geven aan dat zij de lagere tarieven kunnen accepteren en aan de vereisten kunnen voldoen. Daarom wordt de zorg overgedragen aan deze organisaties.

Louise Voorhorst is van mening dat de gemeente andere beslissingen had kunnen nemen. Bijvoorbeeld door lagere tarieven voor standaardzorg te hanteren en hogere tarieven voor de gespecialiseerde ambulante zorg die Triade Vitree levert. Op die manier hadden de betrokkenen gezamenlijk verder kunnen gaan.

Wethouder De Jonge geeft echter aan dat dit niet mogelijk is vanwege de aanhoudende financiële tekorten. "Als je de tarieven verhoogt, geldt dat voor iedereen."

Bovendien is er een bezuinigingstaakstelling van 17 miljoen euro voor de jeugdzorg. "De financiële druk zorgt voor een uitkomst die niemand wenst: zowel wij niet als Triade Vitree niet."

Bijzonder moeilijke situatie

Zowel Triade Vitree als de gemeente erkennen dat deze verandering moeilijk is voor de cliënten en hun ouders. De Jonge: "Je raakt gewend aan je hulpverlener en bouwt een sterke band op. Zo'n band vervang je niet zomaar, waardoor dit een bijzonder moeilijke situatie is."

Lees hier meer actueel nieuws!