Inspecteurs voeren controles uit bij 800 adressen op illegale bewoning

17 / 02 / 2025

De gemeente Medemblik stelt in totaal 900.000 euro beschikbaar om illegale bewoning tegen te gaan. Met een lijst van 800 verdacht geachte adressen gaan vier handhavers bijna dagelijks de straat op om sociale misstanden te bestrijden.

Op een sombere middag in Abbekerk komen twee handhavers van de gemeente Medemblik vrolijk naar buiten bij een koopwoning, nadat ze een van de 800 gecontroleerde adressen hebben bezocht. Deze adressen zijn onder de aandacht gekomen door meldingen van buurtbewoners, de politie of medewerkers van de gemeente.

“Wij controleren het aantal geregistreerde bewoners op dit adres,” zegt een van de handhavers. Vanwege privacyoverwegingen willen ze graag anoniem blijven. “We werden eerder begroet door een herdershond, dus dan is het altijd even afwachten hoe het zal verlopen.”

Al lang een probleem

De inspectieronde maakt deel uit van een initiatief om illegale bewoning te bestrijden. Twee jaar geleden begon de gemeente met het vastleggen van meldingen, waarna een fulltime handhaver werd aangesteld.

Het huisvesten van arbeidsmigranten is al geruime tijd een probleem in de regio West-Friesland. Duizenden seizoenarbeiders zijn actief in de landbouw of de kassen. Boeren proberen soms zelf huisvesting te verzorgen op hun eigen terrein, maar er is vaak te weinig ruimte beschikbaar. Veel migranten eindigen daardoor in woonwijken, waar ze tijdelijk een kamer huren voor veel te hoge prijzen, vaak zonder huurrechten en zonder juiste vergunningen.

Medemblik richt nu als eerste in de regio een volledig team op om illegale bewoning te bestrijden. Bij schendingen wordt er een boete opgelegd of een waarschuwing gegeven.

De woningnood onder arbeidsmigranten is al geruime tijd een uitdaging in de regio. De ontwikkeling van twee woningbouwlocaties in Wognum en Andijk, met ruimte voor in totaal 600 arbeidsmigranten, is bedoeld om de woningvoorziening in Medemblik te verbeteren.

Brandveiligheid

“Het project richt zich op meer dan alleen illegale bewoning,” zegt de projectleider, die ook liever anoniem wilt blijven. “We willen sociale problemen aanpakken, maar letten ook scherp op de veiligheid in de gebouwen die we controleren. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de brandveiligheid.”

De fatale brand in Schellinkhout begin 2023, waarbij de 38-jarige Edilene het leven verloor, toonde aan hoe ernstig het kan misgaan. Zij woonde zonder toestemming in een bedrijfsunit van een kantoorpand aan de Dorpsweg.

Verschuiving van het probleem

Bij een overtreding worden bewoners niet meteen dakloos. “We voeren handhaving uit op een zorgvuldige en menselijke wijze,” zegt de projectleider. “Het heeft weinig effect om mensen meteen op straat te zetten. Dan krijg je juist verschuiving van het probleem. Je lost het op de ene plek op, maar het duikt ergens anders weer op.”

Volgens de handhavers stuiten ze op van alles tijdens hun controles. “Het gaat vaak om ingrijpende situaties, waarbij mensen veel te hoge huurprijzen moeten betalen. Vaak betreft het arbeidsmigranten, maar we hebben ook wel eens gevallen gezien van zes bewoners die geen andere woonruimte konden vinden.”

Het inspecteren van 500 adressen

De situatie was bijna twee jaar geleden heel anders, toen één handhaver verantwoordelijk was voor een lijst van 147 adressen. “Dit zijn echter nog maar meldingen. Ik heb ook een lijst met ongeveer 350 verdachte adressen,” zei hij toen.

Een Poolse man keek destijds voorzichtig naar buiten bij een woning in het centrum van Medemblik, toen er op het raam geklopt werd. Toen hij weer binnen was, kwam er een andere bewoner van boven naar beneden, gevolgd door een man uit een klein kamertje. “Die kamers waren niet groter dan 1,5 bij 2,5 meter. De huurprijs? 2600 euro per maand. Het is gewoon pure uitbuiting.”

We keren terug naar Abbekerk, waar drie jongeren aanwezig zijn, die volgens zeggen deel uitmaken van één huishouden. “We zullen controleren of dat klopt en de gegevens doorsturen naar de jurist van de gemeente. De jurist zal vervolgens de nodige stappen ondernemen.”

De handhavers brengen de werkelijke situatie in beeld. “Bij een bezoek letten we op verschillende aspecten. Bijvoorbeeld: hoeveel paar schoenen er liggen, en hoeveel tandenborstels er zijn. Dit kan een aanwijzing geven voor het werkelijke aantal bewoners. Als wordt vastgesteld dat er regels zijn geschonden, kan de woningbezitter in eerste instantie een waarschuwing ontvangen.”

‘Het is niet realistisch om te verwachten dat het aantal op 0 uitkomt’

Door het opzetten van het projectteam maakt de gemeente een belangrijke stap in het bestrijden van illegale bewoning. Zal het mogelijk zijn om hier een oplossing voor te vinden? “Dat is een onrealistische verwachting,” zegt de projectleider. “Mensen hebben een plek nodig om te wonen, en boeren hebben werknemers nodig. Dat zal waarschijnlijk niet veranderen. Daarom verwacht ik niet dat we ooit op nul meldingen uitkomen.”

Lees hier meer actueel nieuws!