Met het overlijden van Henk Scholte (65) is een belangrijk stuk van de Groningse taal en cultuur verdwenen

24 / 02 / 2025

Het overlijden van zanger, dichter en presentator Henk Scholte maakt veel Groningers verdrietig. 'De stem van de volksmuziek' heeft de leeftijd van 65 jaar bereikt.

Waar het allemaal begon

Meer dan twintig jaar lang was Scholte de presentator van het radioprogramma Twij deuntjes veur ain cent op Radio Noord, waarbij hij samenwerkt met zijn vaste technicus Rolf Schreuder. "Bij de start wist ik wel wie hij was, maar ik had hem nog niet echt leren kennen," vertelt Schreuder. "In het begin moest ik er even aan wennen. Hij was een echte performer met enorm veel kennis, terwijl ik slechts een jongen van het muziekbureau was."

Twintig jaar lang

Na verloop van tijd groeide hun band, en samen presenteerden ze het programma jarenlang. "We deden altijd ons best om elkaar te blijven verrassen. Op die manier hebben we elkaar een soort van opgevoed."

Schreuder denkt vooral aan Henk als iemand die gepassioneerd was over de Groningse cultuur. Hij was er dan ook vastbesloten zich voor in te zetten. "Toen het programma Twij deuntjes bijna opgeheven werd, kwam hij samen met artiesten in verzet. Uiteindelijk bleef het programma toch bestaan. Het voelde echt als ons eigen project.

Schakel tussen artiesten

Hij fungeerde als de schakel tussen Groningse artiesten. "We hadden geweldige microfoons en organiseerden daarmee sessies met artiesten, gewoon op vrijwillige basis. Het was deels omdat we materiaal nodig hadden, en op die manier werden artiesten aangemoedigd om opnieuw Groningse muziek te creëren. Bert Hadders zong aanvankelijk niet in het Gronings, maar begon daar later wel mee."

In 2023 moest Scholte stoppen met het programma, waarna René Walhout het van hem overnam. "Na die tijd hebben we wel contact gehouden," vertelt Schreuder. "En hij bleef ook altijd betrokken bij de inhoud, haha. Elke week stuurde ik hem ook het draaiboek."

"Het was een warme man, een echte levensgenieter die anderen de kans gaf om te stralen. Dat was bij hem niet nodig. Zodra hij binnenkwam, vulde de ruimte zich automatisch met zijn aanwezigheid. Hij was een echte verbinder en nam altijd de tijd om mensen met elkaar te verbinden. Ik heb een grote bewondering voor hem."

Cultuurbewonderaar

Scholte, die in de stad Groningen woonde, was naast de presentator ook actief bij het Centrum voor Groninger Taal en Cultuur, waar hij samenwerkte met Fieke Gosselaar. "Het was een oprechte man die gepassioneerd was door veel mooie dingen en daar volledig in opging," herinnert ze zich.

Gosselaar herinnert zich nog levendig hoe Scholte volledig opging in de dingen die hij mooi vond. "Ik ken weinig mensen die zo intens konden genieten van muziek of poëzie. Hij had enorm veel kennis, hij was eigenlijk een levende encyclopedie." Die passie wist hij op een geweldige manier over te brengen op de mensen om hem heen. "Voor hem draaide alles om creëren, ervaren en delen."

In de wereld van muziek

Ook binnen de Groninger muziekwereld is men verdrietig over het overlijden van Scholte. "Het is triest, het raakt me diep. Toen ik vernam dat hij was overleden, moest ik wel een traantje wegpinken," vertelt zangeres Marlene Bakker. "Hij was iemand die muzikanten altijd warm verwelkomde. Zijn programma was echt een opstapje, het was geweldig. Ik heb veel aan hem te danken."

Zelfs na haar debuut hield ze nog vaak contact met Scholte. "Hij was een echte steun in de rug. We hebben veel gesprekken gevoerd, over de taal en eigenlijk over van alles," voegt ze toe. "Het was een echte babbelaar, maar hij sprak nooit onzin en alles wat hij zei was interessant. Het was geweldig om zo'n persoon in je leven te hebben."

"Je hebt zulke mensen echt nodig, die anderen ondersteunen en de passie voor taal en muziek doorgeven. Ik ben hem ontzettend dankbaar en ga hem zeker missen," zegt Bakker. "Wat hij deed was echt bijzonder, vooral de manier waarop hij streektalen combineerde en alles zo vloeiend met elkaar verbond. Daarnaast bracht hij ook nog artiesten samen, wat echt bijzonder was. Ik denk dat veel mensen zich dat niet bewust zijn."

'Gewoon een gezellige vent'

Zanger Alex Vissering ontmoette Henk Scholte toen deze nog een tiener was, vertelt hij in Twij deuntjes. "Ik had wel verwacht dat het zou gebeuren, maar het is toch een harde klap," zegt hij over het overlijden van Scholte. "Ik heb een lange geschiedenis met hem. Het was gewoon een gezellige vent."

Gedurende al die jaren hadden ze in ieder geval maandelijks contact via de telefoon. Vissering moest daar echt tijd voor reserveren. "Het volgende uur was in ieder geval volgepland." Dit ging dan over eten, natuur en de Groningse cultuur. "Hij wist werkelijk alles, zelfs over vogels en bloemen. Of het ging over waar je de beste leverworst kon kopen bij de slager."

Scholte moedigde Bert Hadders aan om in het Gronings te gaan zingen. "Een deel van onze taal en cultuur gaat nu verloren, het is simpelweg verdwenen," zegt hij. "Ik herinner me al die verhalen die hij me vertelde. Ik dacht bij mezelf: dit moet ik echt onthouden! Maar ik heb niet alles kunnen onthouden, en nu kan ik het hem nooit meer vragen."

Fantastische verhalen

Cunera van Selm, adjunct-hoofdredacteur van RTV Noord, denkt vooral terug aan de bezoeken van Scholte aan de redactie. "Het was echt fantastisch, al die verhalen. En de muziek die ik dankzij hem heb ontdekt... Hij genoot er zelf van, maar wilde dat vooral met anderen delen. Wanneer hij in huis was, bleef het nooit onopgemerkt. Hij heeft enorm veel bijdragen aan de Groninger cultuur en de muziek in de streektaal."

Lianne Abeln (85), de grand old lady van de Groninger muziek, was diep geschokt door het overlijden van Scholte. "De tranen schoten in mijn ogen: Verdorie! We hadden altijd zo'n geweldig contact. "Hij was van enorme betekenis voor ons allemaal. Hij had zo'n brede interesse in iedereen en wist werkelijk alles, dat was ongelooflijk!"

Ze stonden ook vaak samen op het podium. "Dat was altijd geweldig!" herinnert Abeln zich. "Met een gevoel van trots kan ik zeggen dat ik een belangrijke rol heb gespeeld in het begin van zijn Groningse carrière. Dat was bij een optreden in Stadskanaal voor twee man en een paardenkop. Henk was ook aanwezig in de zaal. Op dat moment zei hij: "Dit ga ik ook proberen!" Het was zo bijzonder, daar hebben we later vaak nog over gesproken."

Constante factor

"Hij is altijd een constante factor geweest in mijn muzikale reis door de Groninger muziek," zegt zanger Dion Bouwes van de band Steernvanger. Bouwes kwam Scholte toevallig tegen in het ziekenhuis, waar hij werkte. "Ik herkende hem en dacht: ik moet even met hem praten. Hij was meteen erg enthousiast: "Stuur het gewoon op, dan draai ik het wel!"

Beide mannen komen uit de Kanaalstreek, wat hen een speciale verbinding gaf.

Een wereld zonder Henk

"Mien grode vrund Henk is dood," schreef zanger Jan Veldman op Facebook. "Je komt in een andere wereld terecht. Een wereld zonder Henk. We hebben hem samen zoveel gedeeld. Als ik een plaatsnaam hoor, komen er meteen allerlei verhalen naar boven," zegt Veldman in Twij deuntjes.

In de jaren 80 namen Veldman en Scholte samen deel aan een theaterproject dat in een rijdende trein werd uitgevoerd. "Via de intercom kondigden we een grap aan, en daarna gingen we langs alle cafés om de grap af te maken. Delfzijl was het laatste station, waar een enorme feesttent stond. Henk zong een nummer, ik zong er ook een. Het was gewoon geweldig."

Een dikke, rode baard

"Ik was heel mager, Henk was een fors figuur met toen nog een dikke, rode baard. Zijn aanwezigheid was opvallend. Mensen zochten echt contact met hem. Mensen spraken hem vaak aan als ze de weg niet wisten of als ze vroegen welke trein ze moesten nemen. Hij had er helemaal geen kennis van, maar aan het einde van de speelperiode wist hij precies wanneer de treinen naar Amsterdam vertrokken."

Lees hier meer actueel nieuws!