Feyenoord verliest door risicovolle aanpak Van Persie tegen Inter

06 / 03 / 2025
Voetballers die aan het voetballen zijn een Ai foto met feyenoord en Inter

Robin van Persie stond voor een flinke uitdaging in zijn eerste Europese wedstrijd als hoofdtrainer van Feyenoord. Niet alleen moest hij met zijn ploeg op bezoek bij de sterke koploper van de Serie A, Internazionale, maar hij miste ook nog eens vijftien spelers door blessures. Desondanks speelde Feyenoord een behoorlijke wedstrijd, maar daar krijg je helaas geen punten voor. De tactische keuzes van Van Persie speelden een grote rol in de afloop van de wedstrijd.

Hadj-Moussa in het drukzetten

Inter speelt met een systeem waarin hun wingbacks ver naar voren komen en er op het middenveld een balans is tussen één controlerende middenvelder en twee aanvallende middenvelders. Feyenoord probeerde hierop te reageren met een 4-4-1-1-formatie, waarin Igor Paixão als schaduwspits fungeerde en Julián Carranza in de punt van de aanval stond. In dit systeem had Anis Hadj-Moussa een belangrijke taak.

De Algerijn moest de passlijn naar Inter-middenvelder Piotr Zieliński afsluiten in plaats van directe druk te zetten op de opbouwende verdediger Bastoni. Dit was bedoeld om het middenveld van Feyenoord verdedigend te versterken en te voorkomen dat Inter makkelijk door het centrum kon combineren.

Toch was Hadj-Moussa niet altijd even gedisciplineerd in deze rol. Op momenten dat Inter de bal langer in bezit had, stapte hij vaak uit zijn positie om druk te zetten op de opbouwende verdediger. Hierdoor ontstonden er achter hem grote ruimtes, waardoor Inter alsnog gevaarlijk kon worden. Dit gebeurde meerdere keren en zorgde ervoor dat andere middenvelders van Feyenoord, zoals Moder en Smal, moesten uitstappen, waardoor de verdediging kwetsbaar werd.

Problemen bij het verdedigen van voorzetten

De twee doelpunten van Inter kwamen beide voort uit eenzelfde zwakte bij Feyenoord: het verdedigen van voorzetten.

  • De 1-0: Denzel Dumfries werd diep gestuurd. En gaf een voorzet op Barella, die de bal vervolgens perfect bij de tweede paal legde. Daar stond Thuram klaar om de bal binnen te tikken. De verdedigers van Feyenoord verloren hem even uit het oog. Iets wat tegen een slimme spits als Thuram meteen wordt afgestraft.
  • De 2-0: Dit keer werd een voorzet teruggelegd op de rand van de zestien naar Zieliński. Die de bal doortikte naar de vrijstaande Martínez. De Feyenoord-defensie reageerde te laat, waardoor de Argentijn gemakkelijk kon scoren.

In beide situaties werd duidelijk dat Feyenoord moeite had met het fel verdedigen van dit soort voorzetten. De spelers reageerden niet snel genoeg en lieten hun directe tegenstanders te makkelijk lopen. Dit soort fouten kunnen tegen een topploeg als Inter direct fataal zijn.

Feyenoord aanvallende plan: diepgang als wapen

Ondanks de nederlaag had Van Persie ook een slimme strategie bedacht om Inter pijn te doen. Hij zag dat de Italiaanse ploeg kwetsbaar kon zijn bij snelle aanvallen en koos daarom bewust voor Ibrahim Osman op de linkervleugel. De aanvaller, die gehuurd is van Brighton, is snel en kon met zijn loopacties achter de verdediging van Inter duiken.

In de eerste fase van de wedstrijd kreeg Feyenoord hierdoor enkele schotkansen en corners. Osman werd vaak gezocht met lange ballen, vooral om achter Dumfries of Pavard op te duiken. Dit leverde in het begin gevaar op, maar naarmate Inter op voorsprong kwam, zakten ze verder in. Hierdoor werd er minder ruimte achter de defensie en kon Osman zijn snelheid niet meer goed benutten.

Daarnaast was Osman in de beslissende momenten soms ongelukkig in zijn keuzes, waardoor veelbelovende situaties niet goed werden uitgespeeld. Dit was jammer, want het idee achter deze tactiek was goed, maar de uitvoering had beter gekund.

Meer nieuws over Feyenoord klik hier.