Dit jaar hebben er al meer dan dertig explosies plaatsgevonden, wat is de oorzaak hiervan?

Explosies blijven Noord-Holland in hun greep houden, met minstens dertig incidenten sinds januari, van Texel tot Hilversum. In sommige gevallen slaagde de politie erin om een aanslag te stoppen, maar op andere plekken kon erger niet altijd worden voorkomen. Wat is de oorzaak van deze reeks explosies en welke maatregelen kan de politie nemen om ze te stoppen?
Zorgwekkende toename
Het aantal explosies blijft zorgwekkend hoog, aldus de politie. In januari en februari 2025 zijn er al minstens dertig incidenten in de hele provincie Noord-Holland geweest. Dit aantal ligt wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er eind februari 54 explosies waren in alleen de politieregio Noord-Holland, exclusief Amsterdam en Gooi. Ook mislukte pogingen en explosies bij niet-woningen zijn meegerekend.
Desondanks is er op de lange termijn een duidelijke toename waar te nemen. In 2022 werden er door politie 34 explosies of pogingen daartoe vastgelegd. Dit aantal steeg in 2023 naar 111 en in 2024 nam het verder toe tot meer dan 174 incidenten.
Waar gebeurde de explosies?
De explosies richten zich voornamelijk op grotere steden, maar ook kleinere dorpen worden niet ontzien. Zo vond op 11 januari een explosie plaats in een woning aan de Kolibrievlinder in Den Burg op Texel. In de afgelopen elf dagen was het weer onrustig in de provincie, met acht explosies en twee mislukte pogingen.
Op 23 februari vond er een explosie plaats in een woning aan de Schoenerstraat in Den Helder. Een paar dagen eerder, op 21 en 22 februari, werd een vermoedelijke bommenlegger in Oosthuizen twee keer op heterdaad gepakt aan de Kleine Werf, waarbij één persoon werd gearresteerd.
In dezelfde nacht vonden er explosies plaats in Blokker en Hilversum, waar huizen aan de Coxlaan en de Loosdrechtse Weg getroffen werden. Ook Enkhuizen werd op 20 februari opgeschrikt door een explosie bij een woning aan de Kruideel.
Op 19 februari om 3.15 uur werd een huis aan de Klagerstuin in Zwaag beschadigd door een explosie, terwijl twee dagen daarvoor hetzelfde gebeurde bij de Grote Kerk in Hoorn. De reeks begon op 16 februari in Zaandam, waar rond middernacht een explosief ontplofte aan de Oost-Dorsche.
Persoonlijke conflicten achter explosies
Hoewel explosies vaak worden geassocieerd met criminele afrekeningen, blijkt in meer dan de helft van de gevallen dat er geen directe verbinding is met de georganiseerde misdaad. De politie denkt dat veel van deze aanslagen voortkomen uit persoonlijke conflicten en wraakacties. "Het lijkt een zorgwekkende trend te worden om conflicten op te lossen door middel van explosies," aldus de politie in november.
Belang van buurtbewoners
Hoewel er begin 2025 een lichte afname is in het aantal incidenten, blijft het bestrijden van explosies een hoge prioriteit voor de politie. "Die bommen zijn nog steeds levensgevaarlijk," benadrukt politiewoordvoerder Roderick de Veen.
De politie richt zich op extra controles en onderzoeken, maar succesvolle acties, zoals de aanhoudingen op heterdaad Oosthuizen. Laten zien dat snelle meldingen van buurtbewoners een enorme impact kunnen hebben. "Zij kennen hun eigen straat het beste," zegt De Veen. "Ze merken als eerste wanneer er iets niet in orde is en kunnen snel de politie inschakelen."
Lees hier meer actueel nieuws!