Is DSM een doelwit in een Derde Wereldoorlog?

DSM begon in 1902 als Dutch State Mines, een staatsbedrijf dat steenkool uit de grond haalde in Limburg. Toen de mijnen in de jaren 60 en ’70 gesloten werden, ging de chemische tak van het bedrijf verder. Deze tak groeide uit tot één van de grootste werkgevers van Limburg en bleef de naam DSM gebruiken. In de loop van de tijd veranderde DSM steeds meer. Het bedrijf richtte zich op voeding, gezondheid en chemie. In 2023 is DSM samengegaan met het Zwitserse geur- en smaakstoffenbedrijf Firmenich. Sindsdien heet het bedrijf DSM-Firmenich.
Wat is DSM nu?
Tegenwoordig maakt DSM-Firmenich onder andere vitamines, enzymen, geur- en smaakstoffen en andere stoffen die belangrijk zijn voor de productie van voedsel, medicijnen en verzorgingsproducten. Deze producten worden wereldwijd gebruikt.
Waarom zou het een doelwit kunnen zijn?
In een grote oorlog, zoals een mogelijke Derde Wereldoorlog, worden soms niet alleen legers en wapens aangepakt, maar ook bedrijven die belangrijk zijn voor de samenleving. DSM is zo’n bedrijf, omdat het een grote rol speelt in de voedsel- en gezondheidssector. Als het bedrijf niet meer kan leveren, kunnen er problemen ontstaan met voeding, medicijnen en de volksgezondheid. DSM maakt geen wapens en heeft geen directe rol in het leger of de oorlogsindustrie. Het is dus niet logisch dat het als eerste zou worden aangevallen in een oorlog. Wel kan het bedrijf indirect geraakt worden, bijvoorbeeld door cyberaanvallen, economische sancties, handelsproblemen of het stilvallen van transport.
Hoewel DSM geen wapens maakt, levert het vitamines, enzymen, voedingsingrediënten en grondstoffen die essentieel zijn voor de voedsel- en gezondheidsvoorziening in veel landen. Als de toegang tot zulke producten door oorlog, sancties of handelsconflicten ineens wegvalt, kan dat wel spanningen veroorzaken tussen landen.
Bijvoorbeeld:
- Als DSM stopt met leveren aan bepaalde landen door internationale sancties.
- Als een vijandig land afhankelijk is van DSM-producten en vindt dat het wordt buitengesloten.
- Als sabotage of cyberaanvallen op bedrijven zoals DSM leiden tot voedseltekorten of medicijncrises.
Wat zou er kunnen gebeuren?
In een Grote Oorlog zou DSM vooral last kunnen hebben van digitale aanvallen (zoals hackers), blokkades van grondstoffen of internationale spanningen die de handel moeilijk maken. De productie zou stil kunnen vallen of vertraging oplopen. Dat kan op zijn beurt gevolgen hebben voor mensen die afhankelijk zijn van medicijnen, vitamines of voedseltoevoegingen die DSM levert.
DSM is geen typisch militair doelwit, maar het is wel een belangrijk bedrijf voor de samenleving. Als er ooit een Derde Wereldoorlog komt, zou het bedrijf waarschijnlijk niet direct worden aangevallen, maar wel te maken kunnen krijgen met problemen door de gevolgen van zo’n oorlog. Het is dus een kwetsbare schakel, maar geen frontlinie-objectief.
Lees ook Geleen: Van mijnstad tot moderne woonplek met karakter