Amsterdam heeft een centraal meldpunt ingesteld voor verwarde gedragingen.

Vanaf vandaag kunnen zowel inwoners als bezoekers van Amsterdam een centraal telefoonnummer bellen om verward gedrag van mensen te melden. Het meldpunt is bedoeld om de behandeling van verwarde mensen te verbeteren, door ook eerdere meldingen die niet zijn opgevolgd alsnog te behandelen.
René de Beukelaer, de hoofdofficier van justitie in Amsterdam, geeft aan dat er vorig jaar minstens zeven moordzaken waren waarbij mensen met verward gedrag betrokken waren. Volgens hem betreft het vaak mensen die de benodigde zorg vermijden en rondzwerven in de stad.
Burgemeester Femke Halsema duid aan op een gebrek aan bemoeizorg, die eerder in contact zou moeten komen met mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast wijst ze op de stijgende dakloosheid, die ook mensen met ernstige psychische problemen beïnvloedt. Werkkracht van de politie, GGD, ggz en woningbouwcorporaties werken samen op het stadhuis om meldingen te verwerken. Volgens Halsema laat de locatie zien “hoe hoog de gemeente de prioriteit van de meldingen inschat”. Ze garandeert dat mensen “nooit meer van de ene instantie naar de andere worden doorverwezen”.
Gebrek aan samenwerking tussen hulpinstanties.
Het initiatief is ontstaan na gesprekken met bewoners over ernstige voorvallen met verwarde personen, waaronder een dodelijke steekpartij in augustus 2023. Nuri Ö. doodde zijn onderbuurman met een mes. Het bleek later dat hulpdiensten geen inzicht hadden in het verstorende en verwarde gedrag van Ö. Ondanks dat er verschillende meldingen waren over zijn gedrag, werden deze genegeerd omdat er geen communicatie plaatsvond tussen de hulpinstanties.
Halsema geeft aan dat de gemeente met het nieuwe meldpunt “alles doet wat mogelijk is”, maar benadrukt dat er dringend ondersteuning van de overheid nodig is voor het meldpunt. Er zou een gebrek aan financiële middelen zijn voor de zorg van mensen met ernstige psychische aandoeningen.
Personeelstekort bij de politie.
Daarnaast heeft het landelijke tekort aan politiepersoneel ook invloed. Tijdens een persgesprek op het stadhuis keken Halsema, De Beukelaer en politiecommissaris Peter Holla (samen de ‘driehoek’ genoemd) terug op een “uiterst uitdagend jaar op het gebied van openbare orde en veiligheid” en een periode waarin “de maatschappelijke onvrede en spanning aanzienlijk zijn gegroeid”.
“2024 was een luidruchtig jaar. Amsterdam bevond zich regelmatig in de schijnwerpers, zowel nationaal als internationaal”, vertelde De Beukelaer. Hij noemde de opening van het Holocaustmuseum, de ongeregeldheden na de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv en de talrijke protesten in de stad.
Ondanks de Amsterdamse politie steeds vaker ingeschakeld wordt, had de eenheid vorig jaar te maken met een tekort van meer dan 300 voltijdse functies, wat neerkomt op ongeveer 6 procent van het totale aantal politieagenten in Amsterdam. Volgens de drie heeft dit tekort een grote impact op het onderzoek en de vervolging van misdaden. De Beukelaer geeft aan dat de moordonderzoeken bijvoorbeeld worden vertraagd om politie-inzet bij rellen en demonstraties mogelijk te maken.
In december heeft Halsema een brief gestuurd naar de minister van Justitie en Veiligheid waarin ze verzocht om meer politiecapaciteit voor Amsterdam.
Ontploffingen.
De driehoek is van plan om jeugdcriminaliteit “met extra inzet te bestrijden”. De burgemeester, politie en het OM maken zich ook zorgen over het toenemende aantal ontploffingen, door de eenvoud waarmee de bommen worden geplaatst en de gevolgen voor de samenleving. In 2024 werden er 229 ontploffingen in Amsterdamse wijken geregistreerd, tegenover 197 in 2023.
Volgens De Beukelaer zijn veel van de daders “heel jong en worden geworven in het stadscentrum”. Dit jaar blijven de autoriteiten campagne voeren om jeugdcriminaliteit tegen te gaan.
Meer lezen? Bekijk het actuele nieuws uit Amsterdam