John uit Rotterdam viert al 60 jaar carnaval in Breda: 'Het maakt mij zo blij!'

10 / 02 / 2025

Ze hebben geen idee wat carnaval inhoudt en doen er beter aan om weg te blijven. Integendeel: zorg ervoor dat de trein met bovensloters vooral niet in Breda stopt. De vooroordelen over de Randstedelingen die in grote getalen naar Kielegat trekken, zijn niet mis. Desondanks laten ervaren feestgangers uit het noorden van het land de Baroniestad niet links liggen. John Segeren (79) viert al zestig jaar carnaval mee. “Bij het horen van de muziek krijg ik al een blij gevoel.”

“Breda heeft een fijne, gezellige sfeer en tijdens carnaval ontmoet ik ieder jaar weer dezelfde mensen. John zegt enthousiast: “hoewel carnaval niet echt in ons Rotterdamse bloed zit, gaan mijn dochter en kleindochter inmiddels al jarenlang mee.” Hij verheugt zich erop om over drie weken richting het zuiden te gaan. En zoals we inmiddels weten, is John zeker niet de enige.

“Den haag, Rotterdam, Gouda, Mijdrecht.. echt noemt het maar op, ze komen werkelijk overal vandaag,” zegt Peter van Belle, eigenaar van hotel De Klok, terwijl hij door zijn gastenboek bladert. “Ze zijn allemaal oprecht gek op carnaval.”

Dit jaar kiezen ze voor rood en oranje

Tijdens carnaval heeft Breda een sterke aantrekkingskracht. Ook bij Marieke van Dijk uit Mijdrecht, die al vijftien jaar met vriendinnen volop feestviert. “Vooral de mensen in Breda vind ik geweldig,” zegt de vijftiger. “Het doet er niet toe wie je bent, je raak met iedereen gezellig aan de praat. Het draait gewoon om plezier hebben en een biertje drinken. Daar zijn wij wel voor te vinden! Dit jaar dragen we volledig de Bredase carnavalskleuren, rood en oranje.

De laatste jaren is het steeds drukker in de binnenstad, wat niet iedereen even prettig vindt. Vrij snel wordt er naar de feestvierders uit het noorden gewezen. De traditionele carnavalsvierders uit de Randstad vinden dit niet helemaal terecht.

“Een aantal Brabanders vinden het niet zo prettig dat carnavalstoeristen komen,” zegt Marieke uit Mijdrecht. “Af en toe voel ik wat tegenstand. En dat is jammer, want carnaval is toch voor iedereen! Ik voel me nog steeds erg welkom in Breda, maar op zaterdag is het wel behoorlijk druk geworden. Het is echt niet meer leuk zo. Het kan wel echt iets rustiger.

Het is niet leuk om te horen dat je niet welkom bent

“Het is jammer om te horen dat feestvierders uit het noorden zich niet welkom voelen tijdens carnaval,” vindt hotel-en kroegeigenaar Peter van Belle. “Ik herinner me nog wel een tijd dat er op de Grote Markt een draaimolen en een oliebollenkraam stonden voor mijn deur. Door de drukte is het nu onvoorstelbaar, maar destijds waren de mensen uit het noorden er ook al. Ze hebben ons nooit lastiggevallen, dus ik vind het niet eerlijk om te beweren dat de huidige drukte door hen veroorzaakt wordt.”

Misschien wordt dit gevoel op een andere manier aangewakkerd. “Jongeren, ook uit Mijdrecht, reizen in grote aantallen met treinen en bussen naar Breda,” zegt Marieke van Dijk. “Dat zijn jongeren die geen idee hebben wat carnaval echt betekent en alleen komen om te drinken en wie weet wat ze er allemaal nog meer bij nemen. Ze laten zich helemaal gaan, en dat leidt soms tot vechtpartijtjes. Dat vind ik enorm zonde.”

John Segeren heeft zijn carnavalsdagen in Breda ook iets ingekort. Hij slaat de eerste dag van het weekend over. “Ik ga niet meer op zaterdag, want dan is er te veel jeugd, vooral uit het noorden.”

De overlast wordt niet alleen door buitenstaanders veroorzaakt

Toch moeten we stoppen met steeds de Randstedelingen de schuld te geven, vindt ook de Bredase hoteleigenaar. “Het is natuurlijk niet waar dat de overlast alleen komt van mensen van buitenaf die carnaval niet begrijpen. Als je grote hoeveelheden bier in een menigte gooit, zal er altijd een klein percentage zich vervelend gedragen. Voornamelijk bij mannen. En dat wordt  zeker nog erger als er ook cocaïne bij wordt gebruikt. Dit zien we elk weekend bij vrijgezellenfeesten. Het maakt echt niet uit wie de mensen zijn of waar ze vandaan komen.”

“Ze hoeven onze jongeren niet tegen te houden, maar ze moeten wel zorgen voor een gezellige sfeer,” zegt Marieke van Dijk. “Ik begrijp ook wel dat men in Breda vindt dat het allemaal iets rustiger kan. Zolang ze mij maar met carnaval blijven binnenlaten, haha.”

Carnaval gaat over samen zijn en het gemeenschappelijke gevoel

Marieke vindt dat carnaval sowieso aan het veranderen is. “Ik ben dol op klassieke carnavalsmuziek, die gezellige hoempapa, maar je hoort het steeds minder,” voegt ze er aan toe. “Tegenwoordig hoor je vaker hardstyle carnavalsmuziek. Maar zodra het ‘boem boem’ wordt, zoeken wij ook een ander café op. Ach, misschien heeft het wat met de leeftijd te maken…”

“De carnaval in Breda, vooral buiten, is het slachtoffer geworden van zijn eigen populariteit,” zegt Peter van Belle. “Daarom moeten we dat weer anders gaan aanpakken. En die onbeschoftheid van nu moet verdwijnen. Carnaval gaat niet over drugs en aan elkaars partner zitten, maar om samenhorigheid, plezier en gezelligheid. Laten we ervoor zorgen dat we dat weer met z’n alle herwinnen, ongeacht waar je vandaan komt.”

Lees hier ook meer over politiek.