Leerlingen worden verboden om te bidden op school: 'Wie betrapt wordt, krijgt straf'

23 / 02 / 2025

Op veel scholen is het niet toegestaan om in de pauze of tijdens een tussenuur een plek te zoeken om te bidden. Leerlingen van meer dan 180 middelbare scholen vertellen aan NOS Stories dat bidden op school niet toegestaan is. "Ze houden ons tegen als we aan het bidden zijn," vertelt een leerling. Een andere leerling zegt: "Ik bid stiekem, maar als ze je betrappen krijg je straf."

Discriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens geeft aan dat scholen in veel gevallen onterecht zijn wanneer ze bidden verbieden. Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is dan ook behoorlijk bezorgd.

"Het verbod op bidden beschouwen wij als een duidelijke vorm van discriminatie," aldus Puk Donken, voorzitter van LAKS. "Gegeven de diverse samenleving waarin we leven, met mensen van verschillende achtergonden, vinden wij dit niet gepast."

Religieus belang

Ongeveer 35 procent van de jongeren beschouwt zichzelf als religieus, volgens de meest recente gegevens van het CBS. Bidden vormt een essentieel aspect van veel religies. "Het is wat je moslim maakt," zegt student Meysa.

In de islam worden er vijf gebeden per dag verricht. Dit betekent dat er waarschijnlijk een gebedstijd zal zijn tijdens schooluren. "Als je te laat bent, moet je het gemiste gebed later inhalen, waardoor je meerdere gebeden achter elkaar moet doen. Dat geeft geen fijn gevoel," zegt Samira.

Volgens de reacties die NOS Stories ontving, ervaren vooral moslims problemen met een verbod, omdat zij op specifieke tijden moeten bidden en het gebed een ritueel inhoudt. Ook christelijke leerlingen geven aan dat ze hinder ondervinden doordat bidden niet is toegestaan.

Volgens Meya en Samira is bidden verboden op hun school, het Stanislascollege Westplantsoen in Delft. Samira vertelt dat ze haar gebed altijd in de kantine of de aula op school deed. "Maar tegenwoordig word ik er vaker en sneller op aangesproken. Dan zei een leraar bijvoorbeeld: "Kun je dat niet nu doen, kan het niet op een andere plek?"

Beperkingen voor bidden op school

Op sommige scholen is het gebed verboden volgens de schoolregels, maar vaker wordt er mondeling meegedeeld dat het niet is toegestaan. Een leerling vertelt: "De directeur zei dat het niet toegestaan is en dat ik een andere school moest zoeken als ik blijf doorgaan." Veel scholieren bidden daarom in het geheim op school, bijvoorbeeld in het fietsenrek of in een nabijgelegen parkeergarage.

Meysa en Samira hebben geen expliciete regels over bidden op school, maar zijn wel meerdere keren aangesproken terwijl ze aan het bidden waren. De leerlingen hebben meerdere keren met de directeur gesproken en een petitie ingediend voor de inrichting van een aparte ruimte voor gebed of stilte.

Jeroen van der Kraan, de directeur van het Stanislascollege, geeft aan dat de school een open katholieke school is waar alle geloven welkom zijn, maar dat er geen aparte ruimte is voor gebed wordt aangeboden. Volgens hem is er geen grote vraag vanuit de leerlingen en zijn er geen beschikbare lokalen. Daarnaast stelt hij dat er in de omgeving al genoeg kerken, synagogen en moskeeën zijn. Volgens hem heeft elke leerling de vrijheid om zijn ogen te sluiten en in stilte aan God te denken.

In strijd met de wet

Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat een school niet verplicht is om een gebedsruimte aan te bieden. Toch mag een school een leerling niet zomaar verbieden om tijdens zijn eigen tijd in het schoolgebouw te bidden. Volgens het College is dit op een openbare school in strijd met de wet.

Bij bijzonder onderwijs, zoals op een christelijke school, kan de situatie anders liggen. Een dergelijke school heeft het recht om het onderwijs te organiseren volgens haar eigen religieuze overtuigingen en is niet verplicht om religieuze praktijken toe te staan die in conflict zijn met haar eigen geloof. De school moet echter kunnen bewijzen dat het daadwerkelijk niet te combineren is.

Het LAKS raadt leerlingen aan om in zulke gevallen contact op te nemen met hun schoolleiding. Puk Donken zegt: "Sta voor jezelf op en besef dat je bepaalde rechten hebt." Daarnaast kunnen ze altijd contact opnemen met de klachtenlijn van het LAKS.

Lees hier meer actueel nieuws!