Goedkope kamers raken steeds schaarser, de huurprijzen blijven stijgen: 'Leiden steekt er met kop en schouders bovenuit, het is echt absurd'

11 / 02 / 2025

Een betaalbare kamer vinden in Leiden? Dat is bijna onmogelijk, volgens studenten in de Sleutelstad. “Er is echt niets te krijgen onder de 800 euro,” zegt Stijn van der Horn. Zoals veel andere studenten is hij al maanden op zoek naar een kamer, maar zonder resultaat. Kamers raken steeds sneller bezet, de prijzen stijgen snel en de wachttijden zijn enorm. Studenten voor Leiden doet een oproep aan de gemeente om actie te ondernemen.

Als je student bent met een gemiddeld budget, is het vrijwel onmogelijk om een kamer te vinden. Huurwoningen onder de 800 euro? Die zijn er gewoon niet, zegt Stijn. “Ik heb mazzel met mijn huidige kamer, die ruim is en een eigen badkamer en keuken heeft. Maar de prijs begint steeds zwaarder door te wegen. Door de aanstaande huurstijging zal mijn huur 900 euro bedragen.”

Zijn ouders ondersteunen hem, en daarnaast heeft hij twee bijbanen om alles te kunnen financieren. “Maar ik wil zelfstandig kunnen zijn.” Volgens hem is de oplossing duidelijk. “Er moeten meer woningen worden gebouwd en de prijzen moeten omlaag, anders blijft dit probleem zich verergeren.”

Aanhoudende onzekerheid

Naast de hoge prijzen is er ook veel onduidelijkheid. Cato Weggen weet niet hoe lang ze nog in haar woning kan blijven. “Onze verhuurder wil het huis verkopen, maar dat kan niet met ons erin. Nu zegt hij dat hij er zelf gaat wonen. Waarschijnlijk moeten we ergens in 2027 verhuizen. Maar waar naar toe?” Ze is al aan het zoeken, maar iets vinden is echt moeilijk. “Ik heb geen haast, maar het moment komt wel snel dichterbij. En dan moet je maar net iets kunnen vinden.”

Volgens haar is een goede verstandhouding met de verhuurder erg belangrijk. “Je bent bijvoorbeeld altijd een beetje bezorgd dat de verhuurder geen onderhoud meer doet, omdat hij denkt: ze vertrekken toch wel. En als je er iets over zegt, kan het misschien zelfs nog moeilijker worden.”

Je weet nooit hoelang je hier kunt blijven wonen

Ze is juist tevreden met haar huidige woning. Cato hoopt binnenkort een vergelijkbare plek te kunnen vinden. “Dit huis is misschien wat duur, maar ik ben tevreden met mijn huisgenoten en de fijne locatie. Ik heb het nodig om mensen om me heen te hebben, dat is essentieel voor mij.”

De klassieke studentenhuizen verdwijnen.

Mitchell Wiegand Bruss, raadslid bij Studenten voor Leiden, wijst op de recentste cijfers van verhuurplatform Kamernet en is niet meer verrast. “Er zijn 30 procent minder kamers beschikbaar en de huurprijzen zijn met 17 procent omhoog gegaan. Leiden is het ergste, het is echt absurd,” zegt hij.

Volgens hem raken steeds meer studentenhuizen verloren, terwijl er onvoldoende nieuwe woningen worden gebouwd. “Vroeger waren er veel huizen waar studenten samenwonen, met gedeelde ruimtes. Nu verdwijnen die huizen, en in plaats daarvan komen er dure studio’s.”

Hij wist naar de strikte landelijke en gemeentelijke regels. “Vraag een student of hij iemand kent die gedwongen moest verhuizen, en het antwoord zal ja zijn. Iedereen kent wel een dergelijk verhaal. Toen ik in 2018 hier kwam wonen, zag je nog veel klassieke studenthuizen. Tegenwoordig kun je wel tien locaties noemen waar dat niet meer het geval is.”

Volgens hem heeft het aanscherpen van regels weinig zin als er geen nieuwe woningen worden toegevoegd. “De gemeente moet met concrete oplossingen komen, anders wordt de situatie alleen maar slechter.”

Lees ook Gasprijs fors gestegen hoogste punt in twee jaar door kou.