Besparen op je boodschappen doe je zo.

18 / 03 / 2025
Boodschappen

Boodschappen doen wordt steeds duurder. De ING voorspelt een prijsstijging van ongeveer 2% voor boodschappen in 2025, deels door loonsverhogingen. Dit kan een behoorlijke impact hebben op je maandbudget. Gelukkig zijn er manieren om slimme keuzes te maken en te besparen. Hieronder enkele handige tips om je boodschappen goedkoper te maken.

1. Gebruik de diepvries

Verse producten kunnen snel duur worden, vooral als je elke week veel verse ingrediënten koopt. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor diepvriesproducten. Deze zijn vaak goedkoper en kunnen langer bewaard worden, zodat je minder vaak naar de winkel hoeft. Ook ingeblikte groenten kunnen een goede keuze zijn: het Voedingscentrum geeft aan dat ingeblikte groenten evenveel voedingsstoffen bevatten als verse groenten, omdat ze op hun rijpste moment worden geoogst.

2. Betaal contant

Heb je moeite om je uitgaven bij te houden? Dan kan betalen met contant geld een goede oplossing zijn. Zet een vast bedrag apart voor je wekelijkse boodschappen en stop dit in een envelop of pot. Als je dit geld hebt uitgegeven, is het op. Zo houd je gemakkelijker grip op je uitgaven en voorkom je impulsaankopen.

3. Koken vanuit de basis

Zelf koken is vaak veel goedkoper dan kant-en-klare maaltijden kopen. Maak bijvoorbeeld je eigen gehaktballen in plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Wat je nodig hebt, zijn alleen eieren, gehakt en eventueel paneermeel. Dit is niet alleen goedkoper, maar je hebt ook volledige controle over wat je eet en de kwaliteit van de ingrediënten.

4. Gebruik de reclamefolders

Supermarkten sturen vaak folders met aanbiedingen. Dit kan je helpen om te besparen, vooral als je van meerdere supermarkten gebruik kunt maken. Maak een boodschappenlijst en doorzoek vervolgens de reclamefolders op aanbiedingen die aansluiten bij je lijst. Zo slaag je er vaak in om voordelige producten in de aanbieding te kopen.

5. Winkel vlak voor sluitingstijd

Veel supermarkten en bakkerijen verlagen de prijzen van versproducten vlak voor sluitingstijd. Dit geldt vaak voor brood, salades en kant-en-klare maaltijden. Door op het laatste moment je boodschappen te doen, kun je flink besparen op producten die anders zouden verdwijnen.

6. Koop huismerkproducten

Een eenvoudige manier om te besparen, is door producten van het huismerk te kopen in plaats van merkproducten. Huismerken zijn vaak van vergelijkbare kwaliteit, maar kosten aanzienlijk minder. Vooral bij producten die je regelmatig gebruikt, zoals pasta, rijst of melk, kun je zo veel besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

7. Plan je maaltijden

Als je van tevoren plant wat je de komende week gaat eten, kun je gerichter boodschappen doen en voorkom je dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Maak een weekmenu en gebruik restjes van de vorige dag om verspilling tegen te gaan. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu.

8. Maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s

Veel supermarkten bieden loyaliteitsprogramma’s aan waarbij je punten kunt sparen of kortingen kunt krijgen. Dit kan een handige manier zijn om op lange termijn te besparen. Zorg ervoor dat je je registreert voor deze programma's en houd aanbiedingen in de gaten die exclusief voor leden zijn.

Door slim te shoppen en bewuste keuzes te maken, kun je dus op verschillende manieren geld besparen op je boodschappen. Door een combinatie van deze tips kun je je maandlasten verlagen zonder in te boeten op kwaliteit of gemak.

Lees ook Ziggo blijft de prijzen verhogen, wat leidt tot een verlies van veel klanten.