Basisscholen die de doorstroomtoets niet afnamen, krijgen een ultimatum

Vier basisscholen die dit jaar geen doorstroomtoets hebben afgenomen bij groep 8-leerlingen, hebben nu een ultimatum gekregen. Een woordvoerder heeft dit bevestigd na berichtgeving in de Volkskrant.
Onderzoek en mogelijke consequenties
De scholen in Haarlem en Bergen moeten de toets voor 7 maart alsnog afnemen bij hun leerlingen, anders zal staatssecretaris Paul van Onderwijs hen een officiële ‘aanwijzing’ geven. Dit is een ingrijpende maatregel, die erop kan wijzen dat het ministerie mogelijk, gedeeltelijk, stopt met het verstrekken van financiële steun.
De vier scholen hebben een brief ontvangen van de staatssecretaris, aldus woordvoerder Remco Prast van de organisatie Leve het Onderwijs, die zich verzet tegen de huidige toets-gerichte benadering. In de brief zou staan dat er ‘een indicatie van slecht beheer’ is.
De staatssecretaris wil dit niet direct bevestigen, maar geeft aan dat ze met de schoolbestuurders heeft gesproken en hen duidelijk heeft gemaakt dat hun handelen in conflict is met de wet- en regelgeving. Tussen de tijd heeft de Onderwijsinspectie een onderzoek uitgevoerd. Het rapport zal binnenkort worden gepresenteerd.
Paul geeft aan dat hij niets kan zeggen over de inhoud van het onderzoek en mogelijke vervolgstappen. “Als het nodig is, zal ik niet twijfelen om de wet af te dwingen. Besturen mogen niet zelf kiezen welke wettelijke eisen ze wel of niet volgen.”
Bezwaren
De vier basisscholen in Noord-Holland hebben besloten om de doorstroomtoets voor hun groep 8-leerlingen niet alsnog af te nemen. Ze hebben principiële bezwaren tegen het afnemen van de toets.
Volgens hen legt de toets te veel nadruk op taal en rekenen, terwijl andere vakken te weinig aandacht krijgen. Ze zijn ook tegen de verplichte aanpassing van het schooladvies naar een hoger niveau, als de uitslag van de toets dit zou vereisen. Volgens hen zijn de leerkrachten het beste in staat om te beoordelen welk niveau hun leerlingen kunnen behalen.
Woordvoerder Prast geeft aan dat de schoolbesturen in overleg zijn met hun juristen, maar dat zij tot nu toe geen tekenen hebben gezien dat het weglaten van de doorstroomtoets negatieve gevolgen heeft voor het onderwijs. Ze hebben het voorlopige rapport van de onderwijsinspectie al bekeken, en daaruit blijkt dat de scholen van goede kwaliteit zijn. “Als dit echt wanbestuur is, dan begrijp ik het niet meer,” zegt Prast.
Leerlingen benadeeld
Staatssecretaris Paul is het volledig oneens met de scholen. Zij is van mening dat leerlingen zeker benadeeld worden als hun school de doorstroomtoets niet afneemt. “Door de toets niet af te nemen, kunnen leerlingen geen aanpassing van hun schooladvies krijgen, waardoor ze een eerlijke kans missen bij de overstap naar de middelbare school.”
Volgens haar is een mogelijke verhoging van het schooladvies van belang voor leerlingen die door hun leraren over het hoofd worden gezien, zoals meisjes, kinderen van het platteland, uit financieel kwetsbare gezinnen, en leerlingen met een migratieachtergrond.
Ze benadrukt dat leerlingen die de doorstroomtoets niet hebben afgenomen, problemen kunnen ondervinden bij de inschrijving voor de middelbare school, omdat hun aanmeldingsdossier dan niet volledig is.
Lees hier meer actueel nieuws!