Wethouder stopt ermee vanwege problemen met boerengronden: ‘Ik heb gefaald’.

14 / 02 / 2025
Wethouder probleem met boeren

Wethouder Heelen Hooij (Trilokaal) van Teylingen vertrekt vanwege fouten in de toewijzing van duurzame landbouwgrond. In een goed bezochte raadsvergadering erkende ze haar fout en nam de verantwoordelijkheid. De gemeente maakte dinsdag bekend dat niet alle procedures correct zijn nageleefd bij de openbare aanbesteding, die de afgelopen twee weken veel discussie veroorzaakte.

De kwestie betreft de pacht van verschillende percelen, waaronder die in de Boterhuispolder, die volgens nieuwe wetgeving opnieuw geveild moesten worden.

Hooij (wethouder) bood haar excuses aan. “De gemeente moet als overheidsinstantie betrouwbaar en consistent zijn. De afgelopen weken is het tegendeel gebleken. Als bestuurder heb ik mijn verantwoordelijkheden niet voldoende waargemaakt. Na twee hectische weken heb ik besloten mijn functie als wethouder te beëindigen.”  Ze kondigde haar vertrek aan via een video.

Kritiek over keuze voor pachtgrond

In het poldergebied van Warmond, gelegen in de gemeente Teylingen, werken vier kleinschalige boerenbedrijven al enkele jaren samen. Deze boeren zijn trots op hun natuur-inclusieve werkwijze, waarbij zij actief bijdragen aan het behoud van de lokale biodiversiteit en duurzame landbouwpraktijken. Ze hebben zich ingezet voor een langdurige toekomstplan, waarin natuur en landbouw hand in hand gaan.

Van de vier bedrijven kregen er drie de kans om hun pacht te behouden, wat voor hen een belangrijke stap was om hun werk voort te zetten. Helaas werd de pachtgrond van het vierde bedrijf toegewezen aan een andere partij. Dit besluit heeft veel discussie opgewekt, aangezien de boeren beweren dat de gemeente hiermee meer nadruk legt op kortetermijnwinst in plaats van het bevorderen van een duurzaam en toekomstbestendig plan voor het platteland. De boeren maken zich zorgen over de gevolgen van dit besluit voor de lange termijn, vooral voor de ontwikkeling van een milieuvriendelijke en natuurgerichte aanpak in het gebied.

Duurzame landbouwpraktijken onderbelicht

Afgelopen week gaven twee biologische boeren die grond pachten in de polder aan zich zorgen te maken over de gang van zaken rond de aanbesteding; zij vrezen dat dit de toekomst van hun bedrijven in gevaar brengt.

De gemeente Teylingen kreeg kritiek omdat de toewijzing vooral gebaseerd leek op de hoogste biedingen. Er werd gesteld dat er onvoldoende aandacht was voor duurzame landbouwpraktijken van de boeren in de historische Boterhuispolder, gelegen tussen Leiderdorp en Warmond.

Biologische boeren komen in de knel

Op dinsdag gaf de gemeente Teylingen toe dat er fouten zijn gemaakt bij de aanbesteding van het openbare boerenland in de Boterhuispolder. De biologische boeren raakten in de problemen toen een andere boer een hoger bod uitbracht voor de grond.

Na juridisch advies heeft de gemeente geen andere keuze dan de voorlopige toewijzingen te annuleren, omdat er tijdens de openbare aanbestedingsprocedure meerdere fouten zijn gemaakt. Er wordt nu in samenwerking met de betrokken boeren gezocht naar een tijdelijke oplossing.

Vóór de verklaring van de wethouder waren er tien mensen die hun inbreng gaven. Een van de insprekers was de boerin van het bedrijf dat de pachtgrond had gekregen, maar nu in onzekerheid verkeert doordat de procedure opnieuw moet worden doorlopen.

In een gepassioneerd pleidooi benadrukte zij dat zij en haar man onterecht door de buurt en de media als intensieve boeren worden gezien, terwijl zij juist de intentie hebben om hun bedrijfsuitvoering te verduurzamen en over te stappen op biologische landbouw. Volgens haar heeft haar onderneming de enige redelijke prijs aangeboden.

Petitie en inzamelingsactie maken indruk

De nieuwe gunningsronde voor de boerenpachtronden in de Boterhuispolder heeft veel ophef veroorzaakt, zelfs in de Tweede Kamer. Dit leidde tot vragen van politici over het proces en de toewijzing van de pachtgronden. In korte tijd ontstond er een grote publieke reactie. Een petitie die oproept om de grond voor de Boterhuys Boerderij en de Sophiahoeve te behouden, werd door bijna 12.000 mensen ondertekend. De petitie kreeg veel steun van mensen die bezorgd zijn over de toekomst van biologische en natuur-inclusieve landbouw in het gebied. Het aantal ondertekeningen toont de enorme betrokkenheid van de lokale gemeenschap en andere geïnteresseerden in het behoud van deze duurzame boerenbedrijven.

In slechts twee dagen tijd werd meer dan 31.000 euro ingezameld via een actie om juridische stappen te kunnen ondernemen. De gemeente Teylingen geeft aan dat het college de bedoeling heeft om de gronden op een ‘duurzame en natuur bevorderende’ manier te beheren.