Cricket: een eeuwenoude sport met wereldwijde aantrekkingskracht

11 / 04 / 2025
Cricket

Cricket is een teamsport die zijn oorsprong vindt in Engeland, vermoedelijk al in de 16e eeuw. De sport werd vooral populair op het Britse platteland, waar boeren in hun vrije tijd een spel speelden met een houten bal en een geïmproviseerde ‘wicket’ van takken. Tegen het einde van de 18e eeuw werd cricket al georganiseerd gespeeld, en het groeide uit tot een nationale sport in Engeland. Toen het Britse Rijk zich over de wereld verspreidde, ging de sport mee. Daardoor is cricket tegenwoordig vooral populair in landen die vroeger onder Brits bestuur vielen, zoals India, Pakistan, Australië, Zuid-Afrika en de Caraïben.

Hoe werkt het spel eigenlijk?

Cricket wordt gespeeld met twee teams van elk elf spelers. Het spel draait om slag- en veldbeurten. Het ene team probeert punten te scoren door te slaan (de batting side), terwijl het andere team probeert te verhinderen dat er punten gescoord worden (de fielding side). Het team dat aan slag is, probeert met de bal zo ver mogelijk te slaan en over het veld te rennen tussen twee wickets om ‘runs’ te scoren. Ondertussen probeert het andere team de bal terug te krijgen en het wicket te raken, om zo de slagman uit te schakelen. Als tien van de elf slagmensen uit zijn, wisselen de teams van rol. Er zijn verschillende vormen van cricket. Van wedstrijden die dagen duren (test cricket) tot snelle, dynamische versies zoals Twenty20, waarbij de hele wedstrijd in een paar uur klaar is.

Cricket in cijfers en records

Cricket is na voetbal de meest bekeken sport ter wereld. Met name in India is cricket enorm populair; wedstrijden van het nationale team worden door honderden miljoenen mensen gevolgd. De Indian Premier League (IPL), een professionele Twenty20-competitie, is een van de meest winstgevende sportcompetities ter wereld. Wereldwijd zijn er meer dan 100 landen aangesloten. Bij de International Cricket Council (ICC), de internationale bond die de sport reguleert. Enkele bekende cricketlegendes zijn Sachin Tendulkar (India), Sir Donald Bradman (Australië) en Muttiah Muralitharan (Sri Lanka).

Waarom cricket blijft boeien

Wat cricket zo uniek maakt, is de combinatie van strategie, techniek en sportiviteit. Elke wedstrijd is een mix van geduld, precisie en teamwork. Spelers moeten niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook mentaal scherp. Er zijn ook sociale en culturele aspecten: cricket is in veel landen meer dan een sport — het is een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit. In India bijvoorbeeld is cricket een bindmiddel tussen jong en oud, rijk en arm. Bovendien ontwikkelt de sport zich voortdurend. Moderne technologie, zoals slow motion-herhalingen en virtuele hulpmiddelen voor scheidsrechters, hebben het spel eerlijker en spannender gemaakt.

Een sport die blijft groeien

Hoewel cricket lange tijd werd gezien als een sport voor het Gemenebest. Groeit de populariteit ook in andere delen van de wereld. De Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en zelfs landen in Azië zonder koloniale band met Engeland investeren steeds meer in cricket. Met de komst van kortere speelformats en internationale toernooien zoals het WK en de T20 World Cup, lijkt cricket klaar voor een nog grotere wereldwijde doorbraak.

Lees meer over sport klik hier.