Thuiswerken blijft ook in 2025 populair: tijdelijk experiment of blijvende verandering?

04 / 04 / 2025
Thuiswerken

Sinds de coronapandemie is thuiswerken razendsnel normaal geworden. Wat ooit een uitzondering was, is nu bij veel bedrijven de standaard. Ook in 2025 kiezen steeds meer werknemers én werkgevers ervoor om niet meer dagelijks naar kantoor te gaan. Maar is thuiswerken echt blijvend, en wat zijn de voor- en nadelen?

Meer vrijheid, minder reistijd

Voor veel werknemers is het grootste voordeel van thuiswerken duidelijk: geen reistijd. Geen files, geen druk OV, geen stress. Volgens gegevens van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) besparen thuiswerkers gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag aan reistijd. Die tijd wordt vaak gebruikt voor extra slaap, sporten of eerder beginnen met werken.

Daarnaast waarderen mensen de flexibiliteit. Zelf je uren indelen, werken op je eigen tempo en in je eigen omgeving zorgt voor meer rust en focus.

Hybride werken wordt de norm

Volledig thuiswerken is niet voor iedereen geschikt. Daarom kiezen veel organisaties voor een hybride model: een mix van thuis en op kantoor. Volgens onderzoek van TNO werkt in 2025 meer dan 60% van de kantoormedewerkers hybride. Vaak komen werknemers twee of drie dagen per week naar kantoor en werken ze de rest van de tijd vanuit huis.

Deze balans biedt het beste van twee werelden: sociale interactie met collega’s én de focus van thuiswerken.

Let op je werk-privébalans

Een valkuil van thuiswerken is dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Werknemers maken soms langere dagen, nemen minder pauzes of hebben moeite om echt ‘uit’ te schakelen. Daarom raden arbo-experts aan om vaste werkuren aan te houden, pauzes in te plannen en een aparte werkplek in huis te hebben.

Werkgevers zijn zich hiervan steeds bewuster en bieden vaker ondersteuning aan in de vorm van mentale coaching, ergonomische hulpmiddelen of een thuiswerkvergoeding. Volgens ArboNed is bewust beleid cruciaal om burn-outklachten te voorkomen.

Milieuvriendelijk én kostenbesparend

Minder woon-werkverkeer betekent ook minder CO₂-uitstoot. Volgens Milieu Centraal kan één dag thuiswerken per week al zorgen voor 250 kilo minder CO₂ per persoon per jaar. Voor grote organisaties die dit op schaal toepassen, levert dat een enorme besparing op.

Daarnaast besparen bedrijven op kantoorruimte, energie en catering. En voor werknemers: minder kosten aan benzine, lunch en werkkleding.

Conclusie thuiswerken

Thuiswerken is niet langer een tijdelijke noodoplossing, maar een blijvende verandering in hoe we werken. De voordelen – van tijdwinst tot duurzaamheid – zijn overtuigend. Mits goed georganiseerd, kan thuiswerken zorgen voor meer tevredenheid, minder uitstoot en betere productiviteit. In 2025 is het nieuwe werken definitief ingeburgerd.

Lees ook Ouders uiten bezwaren tegen seksuele voorlichting op basisscholen