Is de uitgestorven reuzenwolf echt terug?

09 / 04 / 2025
Rezuenwolf

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een grote stap hebben gezet in het terugbrengen van een dier dat duizenden jaren geleden is verdwenen: de reuzenwolf. Deze soort leefde tot ongeveer 12.000 tot 13.000 jaar geleden in Noord- en Zuid-Amerika en was groter en sterker dan de grijze wolf die we vandaag de dag kennen. De reuzenwolf (in het Engels: dire wolf) kwam vooral voor tijdens de laatste ijstijd.

DNA uit fossielen opnieuw gebruikt

Onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf Colossal Biosciences hebben DNA van oude fossielen. Zoals een tand en een stuk schedel, weten te gebruiken in een genetisch experiment. Door deze erfelijke informatie deels te combineren met die van een moderne grijze wolf, hebben ze drie jonge wolven geboren laten worden in een laboratorium. Volgens de onderzoekers lijken deze jonge dieren sterk op de uitgestorven reuzenwolf. De drie jonge wolven verblijven op een onbekende plek in de Verenigde Staten. De dieren worden daar goed in de gaten gehouden door wetenschappers. Ze zijn in goede gezondheid. Hoe de jonge wolven zich verder ontwikkelen, wordt de komende tijd onderzocht.

Is het echt een reuzenwolf?

Niet iedereen is het eens met de conclusie dat deze dieren "terug zijn". Veel experts wijzen erop dat het grootste deel van het DNA afkomstig is van de grijze wolf. Dat betekent dat de jonge wolven geen exacte kopie zijn van de oorspronkelijke reuzenwolf, maar eerder een soort hybride. Toch zien sommige wetenschappers het als een belangrijke eerste stap richting het terugbrengen van uitgestorven dieren.

Colossal biosciences?

Het bedrijf Colossal Biosciences is opgericht in 2021 en richt zich op het "de-extinctie-project", oftewel het terughalen van verdwenen diersoorten. Naast de reuzenwolf werkt het bedrijf ook aan plannen om de mammoet, de dodo, en de Tasmaanse tijger weer tot leven te wekken. Volgens Colossal is het uiteindelijke doel om de biodiversiteit te herstellen en bedreigde dieren te beschermen met behulp van geavanceerde genetische technieken.

Toekomst van uitsterven opnieuw bekeken

Het idee om uitgestorven dieren terug te brengen roept veel discussie op. Sommige mensen vinden het ethisch lastig of gevaarlijk, terwijl anderen het zien als een manier om de fouten van het verleden te herstellen. Hoe dan ook laat dit experiment zien dat wetenschap en technologie samen steeds meer mogelijk maken — zelfs iets wat ooit onmogelijk leek: een verdwenen diersoort terughalen.

Lees ook Basisscholen in Baarn blijven dicht na dreigende e-mail