Alles wat je moet weten over de heilige maand Ramadan

Elk jaar is er voor moslims een bijzondere periode: de ramadan. Dit is een maand waarin ze vasten, wat betekent dat ze van zonsopgang tot zonsondergang geen eten of drinken mogen nuttigen. Voor veel moslims is de ramadan niet alleen een tijd van vasten, maar ook een periode van bezinning. Nadenken over hun leven en het versterken van hun band met God. Na een maand vasten wordt het einde van de ramadan gevierd met het feest van Eid-al-Fitr, dat in Nederland vaak het 'Suikerfeest' wordt genoemd. Dit is een tijd van vreugde, waarbij moslims samenkomen met familie en vrienden, lekkere gerechten delen en genieten van elkaars gezelschap.
Wat houdt de ramadan in?
De ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender en wordt door moslims wereldwijd gevierd. Gedurende deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit houdt in dat ze geen eten, drinken, roken of seksuele activiteiten hebben gedurende de dag. Het vasten is een van de vijf pijlers van de islam, wat betekent dat het een essentieel onderdeel is van de islamitische religie.
Het vasten helpt moslims om geduld en zelfbeheersing te leren. Het is ook een tijd voor spirituele groei en om meer na te denken over anderen, vooral mensen die minder hebben. Moslims geloven dat de Koran tijdens de ramadan aan de laatste profeet Mohammed (vrede zijn met hem) werd gegeven, wat de maand extra belangrijk maakt.
Aan het einde van de ramadan vieren moslims Eid al-Fitr, ook wel Suikerfeest genoemd. Dit is een feestelijke dag waarop ze samenkomen met familie en vrienden, speciale maaltijden delen en geven aan mensen die het moeilijk hebben.

Uitzonderingen van het vasten
Het vasten tijdens de ramadan is een belangrijke verplichting. Voor moslims en wordt gezien als een van de vijf pijlers van de islam. Toch zijn er uitzonderingen voor bepaalde mensen die niet verplicht hoeven te vasten.
- Kinderen en Ouderen: Kinderen hoeven pas te vasten als ze in de puberteit zijn. Ouderen die ziek of zwak zijn, hoeven ook niet te vasten.
- Gezondheidsproblemen: Mensen die medicijnen nodig hebben of een chronische ziekte hebben, hoeven niet te vasten. Dit geldt ook voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking.
- Vrouwen: Zwangerschap, Borstvoeding en Menstruatie: Enkele zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, of vrouwen die ongesteld zijn, hoeven niet te vasten. Ze moeten later de gemiste dagen inhalen.
Eid al-Fitr
Eid al-Fitr, of het Suikerfeest, is het feest aan het einde van de ramadan. Het begint op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender. Het feest start wanneer de nieuwe maan wordt gezien, wat aangeeft dat het vasten voorbij is.
Het Suikerfeest duurt een dag. Tijdens deze dagen komen moslims samen met familie en vrienden, eten en drinken ze lekkere dingen en vieren ze het einde van het vasten. Het is een tijd van blijdschap en dankbaarheid voor alles wat ze hebben.
Lees ook Suhoor Stories keert terug op NPO Radio 1 en NPO 2 tijdens de Ramadan