TV-kok Hugo Kennis deelt zijn ervaring in de gevangenis: "Het was vreselijk"

In het EO-programma Hel of Hotel bracht tv-kok Hugo Kennis enkele nachten door achter de tralies. "Toen ik daar binnenkwam, voelde ik me ontzettend klein. Ze scholden me uit met termen als 'hey flikker' en dergelijke. Ik had direct de wens om naar huis te gaan," zegt hij in Langs de Lijn en Omstreken.
Onjuiste verwachtingen
Kennis sloot zich, samen met vijf andere bekende Nederlander; Dennis Weening, Joost Eerdmans, Mark Baanders, Ayoub Louihrani en Jay Francis, ondergedompeld in de wereld van de gevangenis. "Ik dacht eerst: je hebt een eigen cel, misschien zelfs een koelkastje, dat klinkt allemaal best wek oké."
Maar dat bleek behoorlijk tegen te vallen. De cel was veel kleiner dan hij had gedacht, en hij moest hem bovendien delen met een andere gedetineerde: de ex-gedetineerde Yassine Radi Hemdi. "Ik dacht: nou ja, je hebt je eigen cel, maar overdag kun je de rest van de gevangenis gebruiken om wat te ontspannen. Maar Yassine zei: Nee, om vijf uur is de dag voorbij. Dan wordt de cel gesloten. Tussen vijf uur 's avonds en half acht 's ochtends ben je in je cel, en verder wordt alles voor je bepaald. Het klinkt misschien dom, maar het is veel restrictiever dan ik had verwacht," zegt hij.
Ze verlaten de instelling als ervaren crimineel
Radi Hemdi gaf Kennis direct een taak: een pakketje afleveren bij een andere cel. Het pakketje bevatte drugs. Het dagelijks gebruik om medegedetineerde de criminaliteit in te trekken, legt Radi Hemdi uit: "Dit was ook mijn motivatie om aan het programma deel te nemen, om te laten zien dat dit de werkelijkheid is. Elke jonge volwassene van 18 of 19 die veroordeeld wordt, belandt op een afdeling met mensen die al tientallen jaren vastzitten. Iemand die in de gevangenis komt als een gewone misdadiger, verlaat de instelling als een ervaren crimineel," zegt hij.
Hij pleit voor meer persoonlijke benadering van detentie, waarbij de focus ligt op re-integratie en het ontwikkelen van vaardigheden en talenten. "Op dit moment wordt er simpelweg tegen hen gezegd: los het zelf maar op. Niemand in de gevangenis zegt: 'Laten we een boek lezen of iets doen om onszelf te verbeteren.'"
Re-integratie wordt vaak als onbelangrijk gezien
Door het drugs smokkelen kwam Kennis in contact met de gevangenisbewoners. Hij was geschokt door de hopeloosheid van de situatie. Hij ontmoette een man die een baan had bij een fastfoodketen en het werk goed uitvoerde, maar toch zijn job verloor toen zijn verleden als ex-gedetineerde aan het licht kwam. Na een welgemeend telefoontje van een reclasseringsmedewerker ontdekte het fastfoodrestaurant dit feit. "Het systeem voorkomt simpelweg dat hij zich weer kan terugvinden in de maatschappij. Het hele systeem is kortzichtig en niet doordacht," aldus de kok.
Kennis is van plan zijn opgedane ervaringen te gebruiken om iets te doen voor ex-gedetineerde, al is het nog niet duidelijk wat dat precies zal zijn.
Lees hier meer actueel nieuws!