Hugo de Jonge moest met gezin vluchten na bedreigingen tijdens coronatijd

13 / 03 / 2025
Hugo de jong

Voormalig vicepremier en coronaminister Hugo de Jonge (47) vertelt in de podcast 'Wat is het waard?' over de moeilijke tijd die hij en zijn gezin doormaakten tijdens de coronamaatregelen. De gevolgen van zijn beleid leidden tot hevige woede en bedreigingen, die uiteindelijk zo ernstig werden dat het gezin moest vluchten.

Van bedreigingen naar zware beveiliging

Hugo de Jonge vertelt dat de bedreigingen tegen hem en zijn gezin in de vorm van haatberichten, poederbrieven en zelfs filmende mensen voor hun deur kwamen. "Het was echt een vreselijke periode. We kregen dreigmail en zelfs poederbrieven, en er kwamen mensen die onze deur filmden", zegt hij. De dreiging was zo groot dat hij zijn leven op straat niet meer veilig vond. "Ik werd continu bedreigd en heb de gekste dingen meegemaakt."

De bedreigingen hadden grote gevolgen voor het gezin. Hugo, zijn vrouw Mireille en hun kinderen Sarah en Ismael werden streng beveiligd. "We mochten de post niet meer openen en moesten altijd met beveiliging over straat. Zelfs onze puppy werd uitgelaten met beveiliging erbij", vertelt Hugo. Ook zijn sportieve uitjes waren niet zonder risico: "Als ik ging wielrennen, reed er een brommer voor en achter mij, en er was ook een auto die ons volgde."

Hugo de Jonge over Impact op de kinderen

De kinderen van Hugo hadden het zwaar in deze tijd. "We wilden thuis eerlijk zijn, maar het was natuurlijk heftig voor ze. Ze werden ook lastiggevallen op social media en moesten zelfs met haatberichten omgaan", zegt hij. Daarnaast had de postcontrole invloed op hun dagelijks leven, zoals toen zijn dochter een mascara bestelde, die weken later pas werd bezorgd.

Ondanks de zware periode bracht dit alles het gezin dichter bij elkaar. Hugo vertelt: "Het heeft ons sterker gemaakt als gezin. We waren echt een team in die tijd."

De dreiging escaleerde tijdens de avondklok

De situatie bereikte een hoogtepunt toen de avondklok werd aangekondigd en er rellen uitbraken. "De politie ontdekte via Telegram dat er een menigte onderweg was naar ons huis. We moesten in minder dan een half uur het huis verlaten en naar een geheime locatie gaan. Dat was echt een schrikmoment voor de kinderen", vertelt Hugo.

Tijdens deze periode werkte Hugo enorm veel, soms wel 100 uur per week. "Ik had weinig tijd om me met de bedreigingen bezig te houden", zegt hij. Toch is hij dankbaar voor de beveiligingsmaatregelen die zijn getroffen. "Ik besef hoe bijzonder het is dat we in een land wonen waar we bescherming krijgen van de politie en rechters. Dat is de reden waarom ik dit werk kan blijven doen."

De periode van bedreigingen was voor het gezin een zware tijd, maar het bracht hen uiteindelijk dichter bij elkaar. Hugo de Jonge blijft dankbaar voor de bescherming die hij en zijn familie hebben gekregen, wat het mogelijk maakte om zijn werk te blijven doen in zulke moeilijke tijden.

Meer politiek lees hier

Foto bron : Hugo de Jonge wikipedia