Hans van den Broek (88), voormalig minister van buitenlandse zaken, is overleden.

25 / 02 / 2025
Man die raf aanraakt met zijn hand

Hans van den Broek, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken namens het CDA, is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn familie bevestigde dit nieuws aan persbureau Henri. Van den Broek had al langere tijd last van dementie, waardoor zijn overlijden voor zijn naasten niet onverwacht was.

Een Diverse Carrière in Politiek en Diplomatie

Hans Van den Broek was een invloedrijke figuur in de politiek en internationale betrekkingen. Hij had verschillende belangrijke posities, zoals staatssecretaris en minister van Buitenlandse Zaken, maar was ook Europees Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen. In de jaren 80 werd hij zelfs gezien als een mogelijke opvolger van CDA-leider en premier Ruud Lubbers.

Tegenwoordig is hij voor velen echter vooral bekend als de vader van prinses Marilène, de vrouw van prins Maurits.

Vroege Jaren en Opleiding

Hans Van den Broek werd geboren op 11 december 1936 in Parijs. De oorlogsjaren bracht hij door in Londen, waar zijn vader werkte voor de zender Radio Oranje. Na de oorlog volgde hij zijn opleiding in Hilversum, waar hij zijn gymnasiumdiploma behaalde, en later studeerde hij rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na zijn studie volgde hij een managementopleiding bij De Baak in Noordwijk

Zijn carrière begon als advocaat in Amsterdam van 1965 tot 1968. Daarna stapte hij over naar het kunstvezelbedrijf ENKA in Arnhem, waar hij verschillende leidinggevende rollen vervulde. In 1970 begon hij zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Rheden, en vanaf 1982 speelde hij een steeds belangrijkere rol als minister van Buitenlandse Zaken.

Na zijn tijd als minister werd Van den Broek Europees Commissaris, waar hij zich vooral bezighield met de Europese Unie. In 1999 kwam er echter abrupt een einde aan zijn carrière door een schandaal waarbij de hele Europese Commissie moest opstappen vanwege beschuldigingen van fraude en vriendjespolitiek. Hoewel Van den Broek zelf niet direct betrokken was, maakte dit zijn vertrek ongemakkelijk.

Eerbetonen van Politici en Koninklijke Familie

Premier Dick Schoof prees Van den Broek voor zijn inzet voor Nederland en zijn werk in de diplomatie. Hij zei dat Van den Broek "het beste van de Nederlandse diplomatie vertegenwoordigde."

Ook de koninklijke familie reageerde op zijn overlijden. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix noemden Van den Broek "een man met een groot hart," die bruggen wist te bouwen, zowel binnen Europa als met de Verenigde Staten. "Hij heeft jarenlang met liefde en toewijding de publieke zaak gediend", schreven ze.

Lees meer over Politiek hier