Gemeente Apeldoorn introduceert nieuw plan om toenemend aantal dakloze aan te pakken

15 / 02 / 2025
Dakloze plan stijging apeldoorn

“Geen enkel persoon verdient het om buiten te slapen.” Met deze boodschap introduceert de gemeente Apeldoorn haar strategie om dakloosheid te voorkomen en de doorstroom naar een permanente woonplek te bevorderen. Het plan omvat 31 acties die zich richten op het voorkomen van dakloosheid, het bieden van opvang en het bevorderen van een soepele doorstroom naar een nieuwe woonplek.

De binnenstad van Apeldoorn heeft al enige tijd te maken met de overlast van dak- en thuisloze. Het aantal daklozen is de afgelopen maanden sterk toegenomen, wat heeft gezorgd voor meer spanningen. Inwoners en ondernemers uiten hun bezorgdheid over de groeiende overlast.

Een van de redenen is het gebrek aan een permanente locatie voor Stichting Dakloos Apeldoorn (SDA), die al bijna twee maanden dak – en thuislozen helpt vanuit een aanhanger op een parkeerterrein aan de Stationsstraat.

Vrijwilligers verstrekken daar voedsel, kleding en slaapzakken, maar er is nog geen blijvende oplossing gevonden. Dit komt doordat SDA en Omnizorg, de twee voornaamste hulporganisaties voor daklozen, nier bereid zijn om een gezamenlijke locatie te gebruiken.

Oorzaken en preventieve maatregelen

Het is momenteel niet volledig duidelijk waarom relatief veel mensen in Apeldoorn en omgeving dak- en thuisloos worden. De gemeente vermoedt dat het stopzetten van zorgtrajecten een belangrijke oorzaak is. Daarom pleit Apeldoorn voor een eenduidige registratie door alle betrokken organisaties. Dit draagt bij aan beter inzicht, het voorkomen van dakloosheid en het verstrekken van geschikte nazorg.

Een belangrijke preventie maatregel die uit het actieplan naar voren komt, is Skaeve Huse. Dit is een woonvorm voor mensen die niet in reguliere opvang terecht kunnen, maar ook niet in hun eigen eentje kunnen wonen. Het is bedoeld voor mensen die moeite hebben met het wonen in groepsverband of die het risico lopen op overlast in een woonomgeving.

Tijdelijke huisvesting en ondersteuning

Om de doorstroming te bevorderen, introduceert de gemeente FFWonen. Dit project biedt tijdelijk onderkomen aan acht mensen die intensieve ondersteuning vereisen. In één gebouw wonen ze gezamenlijk, onder toezicht van een maatschappelijke werker. Dit project ondersteunt jaarlijks ongeveer tien mensen bij het maken van de overstap naar een meer stabiele woonsituatie.

Daarnaast vinden zorg-mijders, vaak personen met psychische problemen, onderdak in sociale pensions. Daar hebben zij de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, maar wel binnen een groepsetting. Dit biedt hen een veilige omgeving en helpt voorkomen dat zij opnieuw dakloos worden.

Ondersteuning

Veel daklozen hebben te maken met verslavingsproblemen. Hoewel veel daklozen graag geholpen willen worden, zijn de eisen van verslavingszorginstellingen een belemmering: een stabiele woonplek is vaak vereist voor behandeling, wat de doorstroom vertraagt.

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is huurgaranties aan te bieden, zodat deze mensen toegang krijgen tot zorg. Een mogelijke oplossing is de koppeling met de bestaande Opstapregeling, die mensen in een kwetsbare situatie op de woningmarkt ondersteunt bij het weer zelfstandig wonen.

Betere zorg en communicatie

Om de communicatie tussen daklozen en betrokken organisaties te verbeteren, heeft de gemeente Apeldoorn besloten een onafhankelijk orgaan voor daklozen op te richten. Dit orgaan zal bestaan uit mensen die zelf ervaring hebben met dakloosheid, evenals vertegenwoordigers van verschillende hulpinstanties en zorgverleners. Door middel van maandelijkse bijeenkomsten en open gesprekken worden er concrete aanbevelingen en adviezen geformuleerd, die gericht zijn op het verminderen van overlast en het verbeteren van de zorgverlening. Dit initiatief is bedoeld om de situatie van daklozen in de regio te verbeteren en meer effectieve en gerichte hulp te bieden.

De regionale opvang

Als centrumgemeente heeft Apeldoorn de verantwoordelijkheid om de opvang voor daklozen en thuislozen in de regio Oost-Veluwe te coördineren. Deze regio omvat de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, en Voorst. Inwoners van deze gemeenten die dakloos of thuisloos raken, kunnen zich aanmelden bij de opvanglocaties in Apeldoorn, waar ze de nodige hulp en ondersteuning krijgen. Om deze taak te kunnen vervullen, ontvangt de gemeente Apeldoorn tot en met 2026 een financiële bijdrage van de overheid. Deze bijdrage is bedoeld om de zorg en opvang voor dak- en thuislozen in de regio te waarborgen en te verbeteren, zodat mensen in een kwetsbare situatie goed ondersteund kunnen worden.